11. des
STOPP: Russerne mener norske sjølaksefiskere tar for mye russisk laks og har bedt om begrensninger av fisket. (Illustrasjonsfoto)
 
- Nå blir det ingenting igjen av sjølaksefisket
Russerne vil ha redusert fangsten av russisk laks i Norge fra neste år og Klima og miljødepartementet (KLD) følger opp. Astrid Daniloff er oppgitt. - Dette er vi mot. Dette betyr at det ikke blir noe igjen av sjølaksefisket.

Publisert: 07.aug.2014 13:57
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Leder i Sør-Varanger Sjølaksefiskarlag, Astrid Daniloff er oppgitt over det siste utspillet fra KLD.

- Dette er enda et pålegg som blir tredd ned over hodet på oss. Snart er det ingenting igjen av sjølaksefisket, sier hun.

Begrense fisket

Departementet har bedt Miljødirektoratet utrede hvordan omfanget av laks med opprinnelse i russiske elver i sjølaksefisket i Varangerfjorden kan reduseres fra og med 2015. I forbindelse med dette har direktoratet planlagt å holde et møte i Kirkenes før en utredning sendes på høring. Sannsynligvis blir møtet avholdt i slutten av september.

- Det som skal utredes er hvordan få begrenset fisket av russisk laks. Hvordan dette rent praktisk skal foregå må man jo finne ut, men det jeg vet om dette er at det er mer russisk laks på enkelte tider av sesongen, sier Helge Dyrendal i Miljødirektoratet.

Motstand

- Det kommer jo til å bli helt stopp i fisket i Varangeren nå, frykter Astrid Daniloff. Hun sier at Sjølaksefiskarlaget kommer til å gå helt mot forslaget.

- Laksen blir fisket i norsk territorium og her er det Norge som styrer, ikke russerne. Den russiske pukkellaksen, som invaderer fjorder og elver i Norge, den gjøres det ingenting med. Og hva med torsken som yngler i Lofoten, den blir jo også fisket av russerne, vi kan jo ikke si at den er norsk, at den får de ikke fiske. Og hva med sel som yngler i enorme mengder på russisk side og kommer til Norge for å beite? Jeg synes dette begynner å bli veldig galt. Vi bor i et grenseområde, og da må vi forholde oss til at dyrene ikke kjenner grensene, det er slik naturen fungerer, sier Daniloff.

Hun legger til at 17 prosent av laksen som sjølaksefiskerne i Sør-Varanger tar er russisk, og at fangsten av tanalaks er minimal.

Russland

Fungerende seksjonsleder i Klima- og miljødepartementet, Helge Lorentzen, sier det er Russland som ønsker begrensninger.

- Russland har med støtte i Havrettstraktaten og den nordatlantiske lakseorganisasjonen NASCOs (North Atlantic Salmon Conservation Organization, red. anm.) regelverk tatt opp spørsmålet om beskatning av russisk laks langs kysten av Finnmark. Undersøkelser viser at det særlig i Varangerfjorden tas en del russisk laks, sier Lorentzen.

Han sier det ikke handler om et litt kjølig forhold mellom Norge og Russland for tiden, men følger av Havrettstraktaten og NASCOs regelverk.

Ny president

I sommer valgte styret i NASCO ny president. Det ble avdelingsdirektør i Klima og miljødepartementet, Steinar Hermansen. Han har hatt høye verv i NASCO i flere år. Den andre nordmannen med høye verv i NASCO er Raoul Bierach, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no