7. des
 
– Alle får tilbud om ny jobb
Når Northern Iron Limited setter ut jobben med å bore og sprenge i gruva til Orica Norway AS og AS Oscar Sundquist, blir 27 ansatte overflødige. – Alle vil få tilbud om ny jobb, sier administrerende direktør i Sydvaranger Gruve, Ismo Haaparanta.

Publisert: 26.mar.2014 15:45
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Orica er et verdensomspennende firma som leverer sivile sprengstoffer. De har inngått avtale med Northern Iron Limited (NFE) som eier Sydvaranger Gruve (SVG) om å levere boring og sprenging i seks år framover. Orica har valgt AS Oscar Sundquist som underleverandør. Fram til nå er det gruvas egne ansatte som har gjort denne jobben.

Tilbyr nye jobber

– Alle de ansatte vil få tilbud om ny jobb, sier administrerende direktør i SVG, Ismo Haaparanta.

– Orica kan tilby jobber først og fremst i Norge, Sverige og Finland. Vi vil trenge ansatte her, men en stor del av de ansatte det gjelder er allerede pendlere. Det gjør det kanskje lettere å se på muligheter andre steder i verden også, vi har virksomhet over hele verden, sier Jeff Court, visepresident i Orica Europe.

Ikke planer

Ledelsen i gruva har holdt informasjonsmøte for de ansatte, men mange av de ansatte er bekymret for jobbene sine. Hva blir det neste, lurer mange.
– Det skjønner jeg, men vi har stor fokus på å ha flest mulig lokalt ansatte. Vi har heller ingen planer om å sette ut andre deler av produksjonen. Når det er sagt, pågår det en kontinuerlig evalueringsprosess som handler om bærekraftighet. Hvis andre kan gjøre noe bedre og billigere enn oss, må vi se på muligheten, sier Haaparanta.

- Ikke reelt

– Både Orica og Oscar Sundquist vil helst ha lokale folk, men rundt halvparten av disse er pendlere. Derfor er ikke tilbudet om ny jobb et reelt tilbud for dem. Det gis ingen garanti, sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten.

Han sier at pendlerne det er snakk om er etablert med hus og familie et annet sted i landet, og kan ha vanskelig for å flytte til Sør-Varanger, skaffe nytt hus å bo i og ny jobb til ektefellen.
– Slik jeg ser på det er det potensiale for at noen vil falle utenfor og ikke få ny jobb, sier Bråten.

Bekymring

Bråten sier at det er mye snakk blant de ansatte, og i klubben, om hva gruva kan komme til å gjøre framover.
– De har sagt at de ikke vil sette ut flere oppgaver, og at de ser på det som siste utvei, men samtidig sier de at dette ikke er hugget i stein. Med andre ord, det kan komme, og de ansattes bekymring kan være reell, sier han.

Kompetanse

En annen utfordring Bråten ser er at gruva ønsker en hurtig overgang til færre pendlere og flere fast ansatte. Samtidig er det vanskelig å få tak i nok kompetanse lokalt.
– Det kan også gjøre at terskelen for å outsource flere oppgaver blir senket, sier han.

Forlenget

Atlas Copco har levert alt av borerigger, utstyr og vedlikehold til bore- og sprengningsarbeidet til Sydvaranger Gruve.
– Vi har 20 ansatte og halvparten av dem er lokale folk. Vi vil bygge videre på det vi har, og har allerede blitt bedt om å forlenge kontrakten med gruva. Den går ut 31. mars, men vi har blitt spurt om å forlenge den til 30. november, sier Erik Presthus, administrerende direktør i Atlas Copco anlegg og gruveteknikk AS.
Han har håp om at kontrakten vil bli fornyet til høsten.

EPC legger ned

– Vi har ingen grunn til å være i Finnmark lenger nå, sier visedirektør i EPC Norge, John Steele.

– Vi kommer til å gjøre det vi kan for å skaffe nye jobber til våre ansatte, sier Steele. Han forteller at noen av de ansatte ønsker å bli boende i Sør-Varanger, mens andre er villig til å flytte på seg.

(Utvidet sak i papiravisa)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no