7. des
UTSLIPP: Arne Granberg liker ikke betongskummet som flyter i småbåthavna. ? Når de tømmer bilene sine i sjøen ser det ikke ut her, sier han.
 
– Betongsølet ødelegger båtene
Det hevder Arne Granberg, som er en av mange småbåteiere i Kirkenes som irriterer seg over utslipp fra Kirkenes Ferdigbetong. Nå viser det seg at bedriften har sluppet ut såkalt vaskevann på feil plass i tre år.

Publisert: 08.sep.2015 22:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:55

Granberg tok kontakt med SVA for å få tatt bilder av betongskummet som drev inn mellom båtene i småbåthavna. Han hevdet også at betongryggen fra utslippsstedet hadde vokst de siste årene. Han samlet også opp ei bøtte full av skummet for å ta med og vise til Trygve Sarajärvi, miljøvernleder i Sør-Varanger kommune.

Betongskum

Vaskevannet stammer fra betongbilene som gjøres rene, og Kirkenes Ferdigbetong har deponeringsstillatelse for å tømme dette i sjøen. Båteierne er likevel irritert over at det slippes ut.
– Det flyter som skum på sjøen og fester seg på båtene som lim. Alt arbeidet vi har med å behandle båtene med middel som skal hindre groing, polering og så videre, er bortkastet når dette setter seg på båtene, sier Arne Granberg.

Tilsyn

Han tok med seg en prøve av skummet og viste det til Trygve Sarajärvi, men det var ikke før bilder av utslippet nådde Fylkesmannens miljøvernavdeling at det ble tatt affære.
– Ut fra bildene kan det se ut som vi må utføre et tilsyn i løpet av høsten, sa han til SVA.
– Men først vil vi be Sør-Varanger kommune ta en titt på stedet, sa Moen.
Det viste seg at det slett ikke var selve utslippet som var problemet, men utslippsstedet.

På feil sted

Nå har kommunen hatt møte med Kirkenes Ferdigbetong, og de bekreftet at de hadde tømt vaskevann bak Brendselsutsalget. Tillatelsen fra Fylkesmannen gjelder anvist sted mellom Fyllingsveien 1 og 3, altså mye nærmere veien til Prestøya.
«Kirkenes ferdigbetong AS har tømt vaskevann på feil plass de siste 3 årene», skriver plan- og utviklingssjef Håvard Lund og miljøvernrådgiver Trygve Sarajärvi i brevet til bedriften etter besøket.

Ikke oppfylt

I tillegg skal bedriften oppfylle krav som Fylkesmannen har satt til bedriften i tillatelsen. Det handler om overvåkingsprogram, dokumentasjon av utslipp, beskrivelse av vannmengder som lar seg gjenbruke, registrering av vannmengde og prøvetaking. Disse kravene har ikke blitt oppfylt siden tillatelsen ble gitt for tre år siden.

Beklager

Daglig leder Terje Jakola i Kirkenes Ferdigbetong sier at de har deponert vaskevannet på plassen bak Brendselsutsalget helt siden de etablerte seg i 1995.
– Av ulike grunner var ikke den godkjente plassen klar fra kommunens side før 1. november i 2013. Vi har derimot fortsatt å deponere vaskevannet på plassen bak Brendselsutsalget. Jeg skal ikke bruke dette som noen unnskyldning, men beklager at vi ikke har flyttet til denne nye deponeringsplassen. Vi vil forøvrig flytte dit umiddelbart og oppfylle øvrige krav om innsending av dokumentasjon på utslipp til sjøen til Fylkesmannen, så snart resultatene fra utslippsprøvene foreligger, sier Terje Jakola.

Ufarlig

Terje Jakola sier han kan berolige alle med at vaskevannet ikke inneholder farlige eller skadelige stoffer.
– Dette bekreftes av Sintef-rapporten «Innvirkning av betong, vaskevann og slam på miljøet ved deponi og muligheter for gjenbruk». All den tid det bygges betydelige konstruksjoner som bruer, kaier, betongplattformer, kunstige rev av betong og kunstige boliger for hummer, så er det vanskelig å tenke seg at restbetong og vaskeslam skal ha betydning for maritimt miljø ved deponi til sjø. Vaskevann og slam fra betongindustrien egner seg også godt til jordforbedring og er tatt i bruk blant annet av bønder på Jæren, sier Jakola.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no