8. des
KAFÉMØTE: Vanligvis møter blant andre Jostein Eliassen, Johan W. Pettersen og Tharald Tharaldsen opp på kafeen ved Prix. Akkurat på torsdager, idet SVA var i Bjørnevatn, er de imidlertid på helselagets kafé. (Alle foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- De tar én og én ting, og til slutt blir Bjørnevatn lagt ned
Pensjonister i Bjørnevatn frykter å miste et viktig tilbud om det kommer ny Coop-butikk på Sandnes. Og gåturen til Sandnes er ikke for alle.

Publisert: 15.jan.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Mange pensjonister har gjort morgenkaffen på kafeen ved Prix i Bjørnevatn til et daglig gjøremål.

- Der er det gjerne fra ti til 15 stykker hver morgen. Vi sitter der og løser verdensproblemene, forteller Johan W. Pettersen.

Men så kom nyheten om at Coop har en muntlig avtale om å overta en tomt rett ved Kiwi-kiosken på Sandnes, og bygge en større Coop Extra-butikk der en gang i overskuelig fremtid. Og det er absolutt et problem, skal man spørre ham og flere av de eldre i Bjørnevatn. Flere av dem frykter at Coop Prix i Bjørnevatn skal forsvinne.

- Om det åpnes Coop i Sandnes, er butikken her dødsdømt, mener Jostein Eliassen.

Dette er et mønster som flere av dem har merket. Når et tilbud kommer et annet sted, betyr det plutselig at Bjørnevatn mister det.

- For noen år siden bygde de basseng i Kirkenes, og da forsvant bassenget her. Den nye skolen skal bygges lenger vekk. Jeg unner Sandnes både butikk og skole, men de tar én og én ting bort herfra, og til slutt blir Bjørnevatn lagt ned, sier Tove Olaussen.

Coop Finnmark har uttalt at Prix fremdeles vil være åpen så lenge det er liv laga. Men de SVA har snakket med er redde for at det ikke blir nok kunder til begge.

- Det kan jo bli konkurs på Sandnes. Folk der har butikktilgang på Hesseng. Om folk først må kjøre et sted for å handle her, kjører de jo gjerne over Tunnelveien og til Hesseng, sier Tharald Tharaldsen.

Gangavstand

En stor del av problemet er at mange av de eldre er pent nødt til å gå til butikken. Det har ikke vært noe problem så lenge Prix har vært der.

- Det er jo gangavstand i hele Bjørnevatn, sier Tharaldsen.

Om Prix forsvinner til fordel for Coop Extra på Sandnes, blir avstanden desto større. Det er fremdeles mulig å gå fra Bjørnevatn til tomta der butikken er planlagt på Sandnes. Men det er rett over to kilometer dit fra sentrum av Bjørnevatn.

- Det er greit for de som har bil, og de som har lov til å kjøre bil, sier Eliassen.

- Men når man har passert 75, er det ikke så mye kjøring, legger Pettersen til.

- Det er mye etablert ungdom med bil, og de kommer seg hvor de vil. Men det er greit for mange å dra innom butikken uten å måtte dra andre steder - og det er fryktelig mye eldre i Bjørnevatn, påpeker Inger Lysfjord Hivand. Hun kommer også med støtte til Prix-butikken i Bjørnevatn, tross at hun selv bor på Sandnes. Hun legger til at buss og skyss kan tære på en pensjonist-økonomi.

- Jeg synes ikke dette virker gjennomtenkt. Tenk på kundene som har gått på butikken helt siden Samvirkelaget ble opprettet i Bjørnevatn som første i Finnmark. Det var på grunn av det gode samarbeidet mellom kommunen og Sydvaranger, sier hun.

Lengre effekt

Hivand mener også det har en effekt på tettstedet at arbeidsplasser og tilbud forsvinner.

- Jeg har kjempet for Bjørnevatn i mange år, og når det stopper opp, blir det gjerne sånn at folk sturer og går. Vi så hva Sydvaranger-konkursen gjorde med folk. Sånn må det ikke være. Vi så det også i Pasvik da Skogfoss-handelen forsvant, nevner hun.

De eldre i Bjørnevatn har merket at flere og flere tilbud har forsvunnet til fordel for sentralisering, og trives ikke med det.

- Man kan spørre hva som er igjen her. Vi pleide å ha både kino, bibliotek, bank, distriktslege, tannlege... Alt har forvitret, sier Jostein Eliassen.

– Ennå ikke bestemt

Ságat skrev tirsdag at planene til Coop er å legge ned Coop Prix i Bjørnevatn. Det går imot uttalelsene som assisterende direktør Kjell Georg Halvorsen kom med til SVA i forrige uke. Han sa da at det ikke er sikkert at Prix blir lagt ned når Coop Extra eventuelt kommer på Sandnes.

- Prix vil i alle fall være i drift frem til åpningen av nybutikken. Deretter får vi se om det er liv laga å ha to butikker i området. Det er ikke vår praksis å stenge butikker som gjør det bra, sa Halvorsen til SVA.

Styreleder i Coop Finnmark, Nils-Edvard Olsen, bekrefter at de kan beholde Coop Prix om den fortsatt går bra.

På spørsmål om de ser på det som realistisk, svarer han:

- Vi har tro på dette. Vi gjør dette fordi vi ønsker større nedslagsfelt, og har lyktes utrolig bra med Coop Extra på Handelsparken.

Olsen mener det blir bedre tilbud til kundene med Extra på Sandnes. Coop Extra er en større variant av Coop-butikkene enn Prix, med 1500 kvadratmeter mot Prix sine 1000.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no