10. des
REISELIVSUTFORDRING: Jørn Tverseth og Ulrich Kreuzenbeck prøver å få norske og russiske reiselivsaktører til å finne sammen og utvikle nye produkter i Sør-Varanger og Petsjenga. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Det er nå man skal satse i Russland
Reiselivsnæringen er ikke direkte rammet av sanksjoner, prisene i Russland er svært lave sett med norske øyne og Kola er svært lite utviklet med tanke på vestlig turisme. Det åpner for nye muligheter.

Publisert: 19.feb.2015 15:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Prosjektleder i Norsk-russisk handelskammer, Jørn Tverseth, og konsulent Ulrich Kreuzenbeck i FLAIT Group Murmansk mener begge at Ukraina-krisen kan snus til noe positivt; russere og nordmenn bør samarbeide om å bygge opp og utvikle reiselivsprodukter på Kola.

Imageproblem

De sier at oljepriser, rubelfall og krisen i Ukraina har ført til en ny situasjon. Den russiske middelklassen og øvre middelklassen har ikke så god råd lenger som for bare noen måneder siden, til og med i billige turistland som Tyrkia merker svikt av de russiske turistene.

- Samtidig har Russland fått et imageproblem, og svært mange betakker seg for å reise dit, tyskere og franskmenn, for eksempel, har nesten sluttet å reise til St. Petersburg og Moskva, sier Kreuzenbeck.

Her langs grensa, i Sør-Varanger og i Petsjenga, bør man imidlertid ikke la seg skremme, mener de.

Potensial

- I nærområdet, Petsjenga, finnes det omtrent ikke et eneste reiselivsprodukt, men potensialet er helt klart der. Folklore, suvenirsalg, spisesteder, underholdning og hoteller, alt dette og mye mer kan utvikles, alt er mulig. Videre til Murmansk og Arkhangelsk finnes det en del, men også her er potensialet stort, sier Jørn Tverseth.

De to mener at hvis man klarer å lage gode pakker som inkluderer opplevelser både i Sør-Varanger og i Petsjenga, for eksempel to dager i hvert land, så kan det bli et etterspurt produkt.

- Vi må benytte oss av situasjonen som er nå til å investere i framtida, utvikle produkter som kan bli bra om et par, tre år. Russerne er mye mer interessert nå enn de var for få år siden, og på norsk side finnes det en veldig ivrig og oppegående reiselivsnæring. Hvis man kunne finne fram til hverandre og finne investorer, kan framtida for reiselivet her bli veldig spennende, mener Tverseth.

UD-finanisert

Derfor var reiselivsaktører i Sør-Varanger invitert på møte med Norsk-russisk handelskammer. Kreuzenbeck og Tverseth har reist fra Arkhangelsk til Petsjenga og holdt informasjonsmøter. Handelskammeret gjennomfører et treårig norsk-russisk reiselivsprosjekt som er finansiert av det norske utenriksdepartementet. Rundt fem millioner kroner er bevilget til prosjektet. Det skal brukes til reiselivsutvikling i det grensenære området og se på mulighetene for Kirkenes som utgangspunkt for reiser til Russland.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no