7. des
FORNØYD: - Det er en nærmest berusende følelse, sier nestleder i Nordens Klippe Eirik Nilsen om at gruva nå har fått på plass en avtale som sikrer videre drift.
 
- Dette er den beste løsningen vi kunne få, både på kort og lang sikt
Nestleder i Nordens Klippe, Eirik Nilsen mener at gruva nå har et godt grunnlag å bygge videre på.

Publisert: 06.jul.2015 16:16
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Lettelsen ligger lufta utenfor administrasjonsbygget i byen. Det er smil og latter blant folk som går inn og ut av bygget.

– Dette er en fantastisk dag, er Nilsens første kommentar.

Avtaler

Natt til mandag ble det klart at Sydvaranger Gruve nå har sikret videre drift frem til oktober måned. Dette kommer etter at de har fått nye betalingsutsettelser på renter og avdrag fra DnB og Innovasjon Norge, - gruvas to største kreditorer. I tillegg har de fått på plass endringer i kontraktsvilkår med sin største kunde Tata Steel for perioden 1. juli til 31. oktober. Etter dette sies avtalen opp.

– Nå står vi mye friere til å forhandle nye kontrakter med dem, men også eventuelle nye kunder, sier Nilsen.

Selskapet har også landet en avtale med Tschudi-gruppen om utsettelse av betalinger knyttet til leasing av utskipningsanlegg, kontorleie og annen eiendomsleie for seks måneder, fra og med juli til og med desember.

Tøffe forhandlinger

– Dette er den beste løsningen vi kunne fått på plass, både kortsiktig og langsiktig, og det åpner nye dører, sier Nilsen. Han ser ingen grunn til at dette ikke nå skal gå bra.

– Men jeg vet at den store jobben som ledelsen har gjort har vært steintøff.

Han honorerer også de ansatte som har levd i usikkerhet i lengre tid.

– Men på tross av dette har de jobbet og stått på. Vi har kuttet kostnader og fått opp produksjonen, tilføyer han.

En av de første til å gratulere mandag morgen var Aps ordførerkandidat, Rune Rafaelsen.

– Jeg ville komme hit og gratulere. Dette er en flott dag for Sør-Varangersamfunnet, sier han mens han overrekker blomster til Nilsen.

Suspenderte aksjen

Allerede lørdag var det tegn til at ting begynte å falle på plass. Da kom meldingen om at malmbåten «Gretke Oldendorff» skulle til kai for å lastes. Skipet hadde da ligget ute i Bøkfjorden i flere dager i påvente av forhandlingene som egentlig hadde tidsfrist 1. juli. I forkant av forhandlingene ba også Northern Iron om at aksjen skulle suspenderes fra den australske børsen.

– Det er børsen som bestemmer om handelen kan gjennopptas. Vi kan ikke se noen hindringer for det, opplyste pressetalsmann Harald Martinsen natt til mandag.

Aksjen var fremdeles suspendert da avisa gikk i trykken mandag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no