6. des
STILLE: Det er ingen gruveaktivitet i gruveområdet i Bjørnevatn nå, siden nye Sydvaranger fremdeles trenger tillatelse til å faktisk drive gruvedrift. (Foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- En milepæl på veien mot gruvedrift
Sydvaranger har fått klarsignal fra kommunen. Nå gjenstår bare Direktoratet for mineralforvaltning - og finansiering.

Publisert: 14.jan.2017 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Nye Sydvaranger, eid av Tschudi, drev separasjonsverket i Kirkenes ved hjelp av ferdig utvinnet masse sist høst. Men for at de selv skal få lov til å sprenge og grave på gruveområdet, trenger de flere tillatelser. Én av dem kom på plass tirsdag, da Utvalg for plan og samferdsel bestemte seg for å gi klarsignal fra kommunens side.

Dette er ikke alt Sydvaranger trenger for å sette i gang med gruvedrift. De må også ha konsesjon og utvinningstillatelse fra Direktoratet for mineralforvaltning.

Men det er ett viktig steg nærmere full drift for selskapet, ifølge styreleder Peter Steiness Larsen.

- Tillatelsen fra kommunen er en del av forutsetningen for å kunne sende søknad til Direktoratet. Vi er veldig godt fornøyd med kommunens beslutning. Det er en stor milepæl for oss, sier han.

Én ting til

Firmaet har nå én ting igjen som må avklares før de kan sende søknad til Direktoratet.

- Vi er i dialog med Direktoratet om opprydning i forhold til gamle bergrettigheter i området. Det håper vi er avklart innen utgangen av januar, så utarbeider vi konsesjonssøknaden, forteller Larsen.

Etter det regner han med vanlig behandlingstid for slike søknader, altså fire til seks måneder. Med andre ord kan de ha tillatelse til gruveoppstart på sommerhalvåret.

Men det er ikke bare tillatelsen som skal til for at Sydvaranger skal komme i gang. De trenger også finansiering. Der hjelper også kommunens tillatelse.

- Fremtidige partnere er opptatt av at vi har dette på plass, sier styrelederen.

Utvalget lot saken gå igjennom uten noen videre diskusjon, og støttet seg på rådmannens vurderinger.

Reguleringsplan

Et av hovedspørsmålene var om kommunen skal kreve en egen reguleringsplan for å drive gruvedrift i området. Utvalg for plan og samferdsel krevde ikke noen reguleringsplan, men anbefalte å sette opp en slik plan likevel, for å gi forutsigbarhet fremover.

En reguleringsplan ville blant annet gitt berørte parter, som hytteforeningen og reindrifta, flere muligheter til å uttale seg om det som skjer i gruveområdet. Rådmannen vurderte at de partene som berøres av gruvedrifta hadde hatt gode muligheter til å uttale seg.

Rådmannen påpekte også at det har vært gruvedrift i området siden 1906, og å skulle gjøre noe annet i området ville tatt store investeringer og årevis med arbeid. Når det gjelder effekten, mente rådmannen at man kjenner effektene både på godt og vondt.

- Man vet at gruvedrift forurenser, og påvirker naturmiljøet negativt. Man vet også at samfunnet gjennom Miljødirektoratet ved spesifikke utslippstillatelser har sagt at dette er en tålt bruk. For øvrig er utslippstillatelsen overført til det nye gruveselskapet. Andre negative effekter, for eksempel av visuell karakter vil være de velkjente gråbergtippene. Gruvedriften medfører også støv, støy, generell biltrafikk med mer, oppsummerer rådmannen.

- De positive sidene kan kort oppsummeres med at man fra 1906 og frem til i dag har bygd opp Kirkenes fra praktisk talt ingen ting, til et velfungerende moderne samfunn med alle fasiliteter.

Tredje Sydvaranger

Sydvaranger slik det fremstår i dag er et relativt nytt selskap. Det eies av Tschudi, som kjøpte opp konkursboet til gamle Sydvaranger Gruve i fjor.

Sydvaranger AS er det tredje selskapet som har drevet i Sør-Varanger. A/S Sydvaranger ble opprettet i 1906 og drev til 1996. Så startet Sydvaranger Gruve AS opp i 2007. Sydvaranger Gruve gikk konkurs november 2015, etter å ha vært på kanten av stupet i flere måneder.

Nye Sydvaranger vil drive i mindre skala enn gamle Sydvaranger Gruve, i alle fall i starten.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no