14. okt
STORKONTRAKT: I mars undertegnet Sydvaranger Gruve kontrakt med Orica og Sundquist om bore- og sprengingsarbeid i gruva. Her visepresident i Orica Europe, Jeff Court, adm. dir. SVG, Ismo Haaparanta og Svein Werner Sundquist. (Foto: Yngve Grønvik)
 
– Framtiden ser lys ut for anleggsbransjen
Arbeidet med sykehustomta er i full gang, tunnelinnslaget på Elvenes ferdig, og nylig annonserte Sundquist og Orica med 40 ledige stillinger i gruva. – Det er første gang i historien at firmaet har fått en seksårskontrakt, sier Svein Werner Sundquist.

Publisert: 15.mai.2014 17:59
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Fremtiden ser lys ut for Oscar Sundquist AS etter de store kontraktene som er inngått i vinter. Grunnarbeid på sykehustomta til en verdi av 37 millioner kroner. Bore- og sprengningsarbeid for Sydvaranger Gruve sammen med selskapet Orica gir arbeid i seks år framover. Nylig annonserte de med 40 ledige stillinger i gruva.

Ringvirkninger

– Ja, det er ganske stort. Det er første gang i historien at Sundquist har fått en seksårskontrakt, sier daglig leder Svein Werner Sundquist.

– I gruva vil vi i hovedsak ansette lokale folk, og de som allerede har gjort jobben for Sydvaranger Gruve vil være godt kvalifisert. Det er mye god kompetanse lokalt. Vi vil også i hovedsak ha lokale folk fremfor pendlere, og på den måten kan ringvirkningene i samfunnet to- eller tredobles i forhold til hvordan det var, sier Sundquist.
Han sier det ikke er noen automatikk i at tidligere ansatte nå får jobb, alle må søke, men er man bosatt i Sør-Varanger og kan jobben, ligger man godt an.
– Dette er et samarbeid med Orica, og jeg må si det er artig å få være med på en så stor jobb, sier Sundquist.

Les også: Sundquist fikk sykehustomta

Ny E105

I revidert statsbudsjett foreslår regjeringen å bevilge 60 millioner kroner til E105 i år. Det betyr at arbeidet med tunnel, bro og vei kan komme i gang til høsten. Svein Werner Sundquist har allerede gjort grunnarbeidene til tunnel og ny bro, prosjektet ble overlevert Statens Vegvesen i forrige uke. Han er optimistisk i forhold til å være med på resten av prosjektet.

– Vi vet ikke hvordan Vegvesenet vil legge ut resten av prosjektet, men vi ligger veldig bra an til å konkurrere om veidelen. Og hvis vi ser på de andre prosjektene vi jobber med, så kan høsten være en fin tid å starte, da kan vi bruke noen av de som har jobbet med sykehustomta. Hvis dette er et oppdrag vi får, kan det bety arbeid for 10-15 mann, sier han.

– Men vi har også flere mindre oppdrag, så ordreboka er faktisk full ut året, sier Sundquist.

Les også: - Alle får tilbud om ny jobb

Lite berørt

– Vi skal gjøre alt vi kan for at publikum skal bli så lite berørt som mulig, sier Helge Bækø, prosjektleder for tomta til det nye sykehuset. I løpet av anleggstida skal rundt 6 000 lastebillass med masse kjøres bort, det skal sprenges bort 12 000 kubikk fjell, og gang- og sykkelstien skal legges om.

Det kommer til å kry av anleggsmaskiner i hele området, helt fram til januar neste år. Men Bækø sier at selv om man må regne med å møte anleggsmaskiner, skal man ta hensyn til publikum. Og den gamle gangstien blir ikke fjernet før den nye er klar.

– Den nye blir kanskje åpnet uten asfalt, men det kommer ikke til å bli noen periode uten gangsti, sier han.
Den nye gangstien vil bli flyttet nedover, nærmere myra og der den eksisterende gangstien går vil det bli laget parkeringsplasser.

Les også: 15 milliarder til veier

Mye sprenging

I løpet av sommeren kommer det til å være rundt 20 personer i arbeid ved Tredjevann. Fra begynnelsen av juni og fram til september vil det bli mye sprenging i tomta, man skal på det meste sju meter ned i fjellet, og det skal i tillegg sprenges grøfter. Vann og avløp skal i hovedsak legges i neste byggetrinn, men Sundquist har fått i oppdrag å legge et avløpsrør fra tomta og rundt 500 meter bort til selvfalledninga.
Hovedvannledninga ligger også i området, og må flyttes. Helge Bækø sier at de nå holder på å planlegge hvor avløpstraseen skal gå.
– Det er mulig at lysløypa kan bli berørt av dette, men jeg tror ikke det skal være noe problem når vinteren kommer, sier han.

Knut Jakola i Knut Jakola Transport har fått kontrakt som underleverandør og er også veldig fornøyd.
– Her kommer det til å bli nok å gjøre ei stund framover, smiler han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no