21. okt
FOREDRAGSHOLDER: Steven Åsheim kom fra Innovasjon Norge i Alta for å informere. (Begge foto: Håvard S. Mækelæ)
 
- Gå sammen om oljemulighetene
Steven Åsheim i Innovasjon Norge ser for seg at lokalbedrifter må gå i klynge for å kunne gjøre mest mulig ut av oljemulighetene. Torsdag samlet de og Næringshagen bedriftsledere til utviklingsdag i Kirkenes.

Publisert: 22.mai.2016 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:04

Utviklingsdagen samlet rundt 30 personer på Scandic torsdag denne uka. 19 av dem var næringslivledere fra området, som skulle se på mulighetene for å utvikle virksomhetene sine. I løpet av en halv dag fulgte de med på foredrag fra Forskningsrådet, Barentssekretariatet, lokalbedriften Barel, Kirkenes Næringshage og Innovasjon Norge.

De to sistnevnte var initiativtakere til foredragene. Steven Åsheim i Innovasjon Norge forteller at de vil hjelpe bedrifter med å finne og sette i stand nye tjenester, produkter, ny kompetanse, eller nye marked.

Leteåpning

Ett nytt marked er rett rundt hjørnet. Onsdag kom nyheten om at regjeringen åpner for olje- og gassleting i flere nye områder i Barentshavet, deriblant helt i øst, ved delelinja mellom norsk og russisk farvann. Det plasserer nye mulige felt rett nord- nordøst for Kirkenes og Øst-Finnmark generelt.

Hammerfest har fra før av nytt godt av oljeutviklingen i det nordlige og vestlige Barentshavet. Kirkenes har håp om å bli det samme.

Åsheim i Innovasjon Norge mener oljeletingen gjør at man må jobbe godt med leverandørutvikling lokalt.

- Spesielt små og mellomstore bedrifter må fokusere på det, så man kan ta del i markedet. Vi er klar over at de store kontraktene går til de store leverandørene, men man kan prøve å få til oppdrag på lavere nivå, sier han.

Han oppfordrer spesielt til å jobbe sammen med andre bedrifter for å kunne ta større oppdrag. Innovasjon Norge hjelper bedrifter å finne sammen på den måten, ifølge Åsheim.

- Oljebransjen krever en del kompetanse og kvalifisering, og vi hjelper bedrifter som ønsker å få det til, legger han til.

Så langt har ikke Åsheim sett så mye aktivitet relatert til olje- og gassletingen i Barentshavet. Men han regner med mer fremover.

- Bedrifter som Kimek er allerede i posisjon til å få det til, sier han.

Guro Brandshaug, leder i Kirkenes Næringshage, mener Sør-Varanger er i en fase der flere bedrifter blir mer bevisst på at de må tenke nytt. Det har både med de nye markedsmulighetene i Barentshavet å gjøre, og omstillingstidene i Sør-Varanger.

- Når man blir pushet i utfordrende tider, blir man mer bevisst på at det trengs nyskaping, sier hun.

Uavhengig

Selve utviklingsdagen var ikke satt opp på grunn av oljeletingsmulighetene i Barentshavet, heller ikke spesielt på grunn av kommunens omstillingsmidler. Brandshaug forteller at de og Innovasjon Norge jobber mer med rådgivning til bedrifter som trenger ideer eller har ideer de vil utvikle. De ville synliggjøre for bedrifter hvilke muligheter som finnes.

- Vi bistår noen med å hente ut ideer fra mulighetene de har. Andre bedrifter har gjerne ideer, og ønsker hjelp til å modne og utvikle dem, finne rammene rundt dem, og finne støttetiltak til dem, sier hun.

Ikke streikeproblemer

Arrangementet foregikk midt oppi hotellstreiken, som da hadde vært i gang i rett under tre uker. Det var imidlertid nok personell igjen på hotellet til at utviklingsdagen gikk uten problemer.

Det hjalp at ingen var nødt til å overnatte. Åsheim i Innovasjon Norge kom selv fra Alta, og kom seg tilbake dit med fly samme dag.

Petro-prosjekt med Hammerfest

Kirkenes Næringshage har startet et prosjekt sammen med Pro Barents i Hammerfest. Prosjektet heter «Petro Kompetanse», og retter seg spesielt mot Sør-Varanger-bedrifter som vil ruste seg opp til olje- og gassrelaterte forretninger.

- Vi har 11 bedrifter med, i prosjektet som går over ett år. Det innebærer fire samlinger med ulike tema, der aktører fra næringen forteller hva som gjøres, hva de har behov for, hva som kreves og hvilken kompetanse man må ha. I tillegg har vi bolker der deltakerne jobber med prosjekter for å utvikle bedriftene og gjøre dem klare for petroleumsmarkedet, sier prosjektleder Frode Stålsett i næringshagen.

Prosjektet er finanisert med midler fra Innovasjon Norge. Neste samling er i juni.

Pro Barents er en såkalt inkubatorbedrift. Det er ikke ulikt en næringshage, men retter seg mer spesifikt mot å utvikle bedrifter. Både Kirkenes Næringshage og Pro Barents er partnere under statsforetaket Siva.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no