6. des
HAR TROEN: Nestleder i Nordens Klippe, Eirik Nilsen, er optimist. ? Det er en svært alvorlig situasjon, men mye taler for at gruva vil klare å komme seg gjennom dette, sier han.
 
– Jeg er mer optimist enn på lenge
Nestleder i Gruveforeningen Nordens Klippe, Eirik Nilsen, ber de ansatte ha is i magen og bite tennene sammen. – Jeg er ganske sikker på at vi skal klare å jobbe oss gjennom denne krisen, sier han.

Publisert: 22.jun.2015 15:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:52

Det er bare en uke igjen til juni er over og et halvt år med økonomiske pakkeløsninger for å holde hodet over vannet er forbi. Blir 30. juni en skjebnedag for gruva?

Les også: "Det er ille, men det kunne vært så mye mye verre"

En uke igjen

– Og nå er vi der, det er bare en uke igjen, men jeg er faktisk mer optimistisk nå enn jeg har vært på lenge, sier nestleder i Gruveforeningen Norden Klippe, Eirik Nilsen.
Årsaken til det er at prisen på malm har steget fra litt over 40 dollar tonnet til 64 dollar per tonn samtidig som gruva har klart å både øke produksjonen og kutte utgifter.

Les også: Gruva reduserte tapene

– Malmprisen er med på å styrke bedriften og gir meg trua på at vi skal klare å skaffe mer kapital. I tillegg har de ansatte jobbet som noen dyr, de har økt produksjonen betydelig. Samtidig har bedriften fått ned kostnader, blant annet ved insourscing. Flere innleide selskaper er ute og vi gjør laboratorium, dekk og verksted selv. Bare den første måneden sparte vi veldig mye på verkstedet. Summen av dette gjør meg til optimist, sier Nilsen.

Les også: – Rykter tar bort fokus fra jobben

Lite informasjon

– Det har gått og går veldig mange rykter, det er bare å se på klubben sine Facebook-sider. Det er både gode og dårlige rykter, og vi bruker mye tid på å avkrefte ting som folk har hørt, sier nestelederen i gruveforeningen.
Han sier at det er veldig slitsomt for de ansatte å ikke vite hva som skjer, samtidig som de ser biler med dresskledte folk komme til og fra.
– Det er også slitsomt for oss, vi har for eksempel blitt beskyldt for å holde tilbake informasjon, noe vi ikke gjør. Vi er helt for en åpen linje, og det har vi også sagt fra til ledelsen. At ansattes representanter i styret ikke kan fortelle alt fra styremøter må man bare godta. Men det er mye som vi i klubben heller ikke får vite om.

Vi vet jo heller ikke hvem som er den største eieren av gruva, hvem som står bak Dalnor Assets. Det er frustrerende for oss også, men vi må jo bare fortsette å stå på, kan jo ikke bare gi opp, sier Nilsen.

Les også: Enorme ringvirkninger ved gruvekonkurs

Skjønner frykten

Han sier han skjønner godt at mange har sagt opp, og at mange tenker på å skifte jobb.

– Det er unge folk med lån og utgifter, folk som har stiftet familie og satset på gruva, det er klart de er redde og velger en trygg utvei når de kan. Jeg håper vi ikke mister så mange flere, for vi trenger jo folk til å drive gruva også, sier Nilsen.

– Malmen ligger der, er av beste kvalitet, og har et marked. Det vet selvsagt også Tata Steel, som er vår største kunde. De har vært her flere ganger og sett på hele produksjonslinja, sett på forbedringene som har blitt gjort og produksjonen som har økt. Tata, DNB og Innovasjon Norge ville ikke vært med på dette hvis de ikke hadde tro på bedring, ser Nilsen.

Les også: - Verste scenariet er at malmprisene faller mer og vi ikke får tak i langsiktige investorer

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no