6. des
ARRANGØR: Tone May Michelsen vet ikke hva som holdt folk unna messa denne gangen.
 
- Kanskje må vi tenke helt annerledes
Barnebok-trekkplaster til tross: Det som før het «Alternativmessa» har ikke hatt lavere besøk på elleve år.

Publisert: 26.okt.2016 10:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

«Tante Propell» er forfatternavnet Christin Holm bruker. Hun startet å skrive bokserien «Ja, Ka og Vi» i 2011, og har hatt god suksess i lokalmiljøet rundt Horten. I helga var hun headliner på Kreativ Livsstilsmesse inne på Samfundshuset i Kirkenes.

Det ene barnet som møtte opp til høytlesning søndag formiddag var absolutt engasjert i fortellingen. Men det var bare det ene barnet, med forelder, som kom. Og det hadde ikke vært så mange flere på høytlesningen fredag ettermiddag.

Lite publikum

Også inne på selve messeområdet var det stille. Det var godt humør i diskusjoner blant de som hadde stand der - men det var pent lite publikum.

- Det er gode samtaler oss i mellom, men vi er jo her for å gjøre noe. Det var veldig lite denne helga, dessverre, sier Nina Torp.

Hun selger malerier og malerikort i tillegg til at hun blant annet driver med såkalt healing. På andre siden av korridoren har Torunn Haugland selvlagede oljer og kremer, og strikketøy.

- Folk er vel på hytta, kommenterer hun.

Det er ikke bare tapt tid for deltakerne på messa. De har også utgifter for å være med, inkludert transport.

- Jeg kommer flere tusen i minus, og når jeg bare blir sittende, er det leit, sier Torp.

Brukt opp

Messearrangør Tone May Michelsen er ikke sikker på hva som har skjedd med besøkstallet. Hun konstaterer at dette er den dårligste messedeltakelsen på elleve år.

- Det har vært nedgang fra 2012 og utover. Det kan være at nyhetens interesse er borte. Mange andre steder forsvinner det også folk fra messene, sier hun.

- Kanskje er konseptet brukt opp, og vi må finne nye veier og metoder. Det var derfor vi skiftet navn på messa, sier Michelsen. «Alternativ» ble et feil begrep på det som foregår på messa, mener hun, og de ville prøve å utvide det som foregikk på messa.

- Man må være kreativ for å skape en god livsstil. Da kan vi ta med det skrevne ord, musikk og bilder, ikke bare behandlingsbiten, sier hun.

Men dette året fungerte det altså ikke. Michelsen vet ikke hva de eventuelt vil gjøre annerledes neste år.

- Dette krever litt planlegging. Kanskje vi skal ha en idédugnad sammen. Vi kan ikke henge med nebbet, men heller snu på arket og finne nye metoder, sier hun.

Flyttet messa

Det er flere mulige forklaringer på hva som har gjort besøkstallet så lavt dette året. Men ingen har konstatert noe ennå.

Michelsen merker seg at de flyttet messa fra mars til oktober, men vet ikke om det har mye å gjøre med saken.

- Når vi har hatt det i mars var det mange som sa at å, har du messe midt i skutersesongen. Men jeg vet ikke om det har vært så inngrodd for mange at det er i mars, at de ikke har fått det med seg nå, sier hun.

Torp mener at folk ikke har fått med seg at det er messe.

- Vi har fått tilbakemelding fra folk som har pleid å komme om at de ikke har visst om at det skulle være her denne helga, sier hun.

Michelsen sier at de har annonsert en del.

- Så de som er interessert i slikt burde vite det, mener hun.

Geografien kan også ha litt å si, mener Michelsen. Hun er også med på å arrangere messe på Sortland, et sted med liknende folketall som Sør-Varanger. Men Sortland er midt iblant mange andre, små kommuner.

- Der kommer folk nærmest av seg selv, sier hun.

Michelsen konstaterer at det er risikosport å drive messe, men roser likevel de som har stilt opp for å være sporty.

Vadsø-barnebok

Barnebokforfatteren Christin Holm baserer bøkene sine på områdene rundt hjembyen Horten, dog med andre navn. Hun har også tatt inspirasjon fra virkelige ting der i plottene, som for eksempel miniubåtene som eksisterer like i nærheten av hjemmet hennes.

Til en av de kommende bøkene ser hun mot Øst-Finnmark. Hun har allerede introdusert en jente fra Vadsø i en av de tidligere bøkene, og nå tenker hun å legge handlingen i en fremtidig bok et sted i området deromkring.

- Det var enda en grunn til at jeg kom hit. Jeg ville researche området, sier hun.

Holm presenterte bokserien sin på alternativmessa blant annet fordi hun selv er troende, så å si. Hun hevder ikke å ha noen klarsynte evner selv, men en av hovedpersonene i bokserien har de evnene. Det er ikke noe det gjøres noe stort nummer ut av, men bare en del av virkeligheten i bøkene.

- Jeg vil opplyse om fenomenet, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no