22. okt
DAGBRUDD: Dagbrudd i Sydvaranger Gruve, sett fra Kongetribunen i mai i år. (Foto: Yngve Grønvik)
 
- Må ha både dagbrudd og underjordsdrift
Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) undersøker mulighetene i gruvene i Sør-Varanger. Men ingenting er bestemt, og det er mange ting som kan stoppe dem.

Publisert: 24.des.2015 12:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

Nyheten kom først via Sagat. Idet SVA kontakter administerende direktør Frode Nilsen i LNS, er han veldig klar på at ingenting er bestemt ennå. Han vil ikke en gang spekulere på hvor sannsynlig det er at de kommer med et tilbud.

Men han legger ikke skjul på at de har vist interesse.

- Vi har vært i samtaler med dem etter konkursen. Vi har allerede drevet diskusjoner med Sydvaranger om underjordsdrift det siste året, sier Nilsen.

Det er mange potensielle showstoppere, som Nilsen kaller dem, som kan gjøre det uinteressant for LNS å ta over.

- Vi er nødt til å få oversikt over kostnadene med å starte igjen, og vi må vite mer om tilstanden til utstyret og malmkroppen i gruva, sier han.

Underjordisk

LNS presenterer seg selv som Nord-Norges største entreprenør. De har 16 selskaper og rundt 1200 ansatte, har aktivitet på Svalbard, og eier Rana-gruvene i Nordland. Det er blant annet derfra de har erfaring med underjordisk gruvedrift.

- I Rana gruver driver vi både dagbrudd og underjordisk drift. Vi ser at underjordisk drift er mye billigere, og gir mer gunstige malmforhold, sier Nilsen.

Aberet er at gruvene og utstyret må forberedes på underjordsdrift.

- Det må drives oppfaring før man er i gang. Noe arbeid er gjort. Men jeg tror at uansett hvem som skal drive på Sydvaranger, må de drive med både dagbrudd og oppfaring på underjordisk drift den første tiden, mener direktøren.

- Malmforholdene der vil være viktig å finne ut av, sier han.

Vannpumping

De underjordiske gruvene må også pumpes tom for vann. Men det er ikke et stort hinder for LNS.

- Jeg var selv anleggsleder på Sydvaranger i 1994, og var med å drive spiraltunnelen ned i fjellet. Jeg var der nede igjen for halvannen måned siden, og så at de var kommet halvveis med pumpingen. Dette handler bare om å sette kapasitet til å pumpe, sier direktøren.

Nilsen mener også at de som eventuelt tar over Sydvaranger-gruvene må belage seg på samarbeid med Tschudi. Tschudi eier fremdeles store deler av områdene som gruva vil måtte bruke. LNS har også vært i samtaler med Tschudi.

Frode Nilsen mener at selskapet finner ut i begynnelsen av januar om de skal legge inn tilbud.

Eiendomsskatt

- Spørsmålet om eiendomsskatt må også avklares før vi i det hele tatt tenker på å komme med tilbud, legger LNS-direktøren til.

Det virker å være noe avklart allerede. Etter at kommunen forandret på eiendomsskatten, kom det inn mange klager på beregning og skattenivå. En av klagene som kommunen var i ferd med å behandle, var fra Sydvaranger. Det var en komplisert sak, men SVA får vite fra plan- og utviklingsleder Håvard Lund i kommunen at den er avgjort.

- Jeg vet at skattenemnda har gjort et vedtak på den, og de fikk redusert taksten, sier han. Han vet imidlertid ikke detaljene.

SVA har forsøkt å kontakte tre av de som er ansvarlig for eiendomsskatt i kommunen for å få detaljer, men de hadde julefri onsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no