5. des
Lokal LO-leder Bjørn Johansen er forbanna på Sør-Varanger kommune.
 
- Sørg for at hver krone blir etterbetalt!
LO er forbanna etter avsløringen om at estiske arbeidere får mindre enn 60 kroner timen for å bygge for kommunen.

Publisert: 19.feb.2013 12:15
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

- En offentlig investering skal foregå etter boka. Jeg er både skuffa og forbanna over at Sør-Varanger kommune ikke har større oversikt over prosjektene sine. Jeg forventer tiltak. Jeg forventer at arbeiderne får etterbetalt hver eneste krone, sier LO-sekretær i Finnmark, Bjørn Johansen.LO-sekretæren legger til at han også syns det er rimelig tannløst av kommunen å svare «ingen kommentar» når avisa konfronterer rådmannen med at arbeidere får betalt langt, langt under tariff. - De burde i stedet hevet seg rundt og tatt noen grep. Det samme gjelder entreprenøren, jeg er kjempeskuffet over at de ikke har bedre rutiner.Fra politisk hold har det vært tyst.- Og det er også påtakelig, her tas det ikke politisk ansvar. Vi har hatt et tilfelle i fylket der arbeidere ikke var godt nok sikret. Da slo fylkesordføreren steinhardt ned med det samme, men noe slikt har jeg ikke registrert i Sør-Varanger, kommenterer Bjørn Johansen.

Moralsk ansvar

Landsorganisasjonen mener det må reageres steinhardt slik at ikke sosial dumping får fotfeste i Sør-Varanger.

- Ja. Men Sør-Varanger kommune har et påsynsansvar og de har et moralsk ansvar. De må nå gå på dem de har kjøpt tjenestene av. Jeg har før, med rette trodde jeg, skrytt av næringslivet i Øst-Finnmark og i Sør-Varanger. Men nå har det fått en skudd for baugen. Leverandøren i Estland mener alt er i sin skjønneste orden?- Å betale under tariff er å spekulere med mennesker. Og om en betaler under 60 kroner timen, da er det noe som er galt.

Argusøyne

LO og Fellesforbundet varsler at saken følges nøye, både overfor kommunen og Arbeidstilsynet.

- Jeg vet ikke hva Arbeidstilsynet har gjort andre steder. Men det forventes at dette følges grundig opp. Arbeidstilsynet har også fått 30 millioner kroner mer for å kunne følge opp arbeidslivet. Denne saken er alvorlig, utifra det avisa skriver. Jeg vet ikke hva som kommer til å stå i rapporten, men etter min mening er dette sosial dumping med store bokstaver. Vi i LO har ingenting i mot utenlandsk arbeidskraft, men de skal betales tariff. Bjørn Johansen fremhever at barnehagen bygges for kommunen.- Nå må kommunen gjøre det de skal som utbygger. Det er kommunen som kjøper barnehagen. Jeg etterlyser også ordførerens syn. Er det fritt frem for å herje med utenlandsk arbeidskraft her i Sør-Varanger? Vi står foran store utbyggingsprosjekter, og da må selvsagt rutinene være på plass. Vi forventer nå helt andre tiltak fra både politikere og administrasjon, sier LO-sekretæren i Finnmark.

Les også:
– Hvorfor kontrolleres ikke offentlige byggeprosjekt?
– En regner ikke timelønn sånn
Får 59 kroner og 25 øre per time

Faktaboks

Dette er saken:

- Arbeidstilsynet var på uanmeldt tilsyn på Skytterhusfjellet sist fredag og rapporten ventes ferdig denne uka.

- Absolutt minimum i byggebransjen, som har en allmenngjort tariffavtale, er 152 kroner timen.

- Enkelte av arbeiderne som bygger barnehage for kommunen på Skytterhusfjellet sier de har en timelønn under 60 kroner timen.

- Entreprenør Kirkenes Byggservice har sagt de vil undersøke saken med sin underleverandør, estiske Seve.

- Seve i Estland mener på sin side at alt er i sin skjønneste orden, de regner transport til Norge, kost og losji og utenlandstillegg som en del av lønna. Noe Fellesforbundet mener det er helt feil å gjøre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no