9. des
FORTGANG: KILA vil bygge anlegg på Slambanken uansett, men daglig leder Audun Celius og Tschudi er åpen for å flytte sin virksomhet til Leirpollen når de har fått opp aktiviteten. (Arkivfoto: Martin Gramnæs).
 
Åpner for å flytte KILA-virksomhet til Leirpollen
- Men vi må få ferdig anlegget på Slambanken først, mener daglig leder i Tschudi Aggregates, Audun Celius.

Publisert: 09.apr.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

De er nå ferdige med de siste undersøkelsene og er straks klare til å legge frem en detaljplan for kommunestyret for annen gangs behandling. Går alt etter planen, starter man på veibygging ut til Slambanken i høst.

Flere tjenester

Audun Celius forteller at de holder på med forhandlinger angående årets steineksport, men at de ikke har noe håndfast volum per dags dato. Målsetningen var at kontraktene skulle vært i havn innen årets tre første måneder, men de er noe forsinket.

- Det går på svakere rubel og endret prisbilde, forteller Celius, som likevel er optimistisk med tanke på utskipning, også i år.

Men det er uansett kaikapasiteten for øvrige tjenester som er hovedfokuset til selskapet. Tschudi-sjefen forteller at russerne ønsker seg andre tjenester de ikke kan tilby per dags dato, da det skorter på industriområder.

- Dette er for eksempel mellomlagring av utstyr og materiell, men det kan vi ikke tilby per nå på grunn av for lite bakareal, sier han.

Komme i gang

KILA-området på Slambanken er ikke blant alternativene når det skal bestemmes hvor den nye stamnetthavna i Kirkenes skal ligge. Tschudi jobber imidlertid som planlagt med området.

- Det er litt mer uforutsigbart i det markedet vi driver i, og det er viktig at vi kommer i gang. Det er ikke som med olje og gass på norsk side, der man kan se langt fram i tid, forklarer han.

Derfor ønsker selskapet uansett å få tatt i bruk Slambanken slik at man kan tilby tjenester som ikke er mulig i Sør- Varanger idag. Samtidig er selskapet i dialog med kommunen om å eventuelt flytte sin virksomhet over på stamnetthavna i Leirpollen når kommunen har fått opp aktiviteten.

- Det vil også være et behov for industriområde på Slambanken, mener han.

Omfattende

Arbeidet med ny stamnetthavn er et omfattende prosjekt som nå er ute på høring. Sør-Varanger kommune har en egen arbeidsprosess med å få Leirpollen som stamnetthavn. Samtidig ser Statens vegvesen på Pulkneset og Høybukta som to ekstra alternativer gjennom sin Konseptvalgsutredning (KVU).

Som tidligere omskrevet i SVA har de i dette arbeidet anslått at veibygging ut til Leirpollen anslås å koste fra 460 til 1 070 millioner kroner, alt ettersom hvilken trasé som velges. Vei til Pulkneset og til en terminal i Høybukta er kalkulert til henholdsvis 280 og 100 millioner kroner. I vegvesenets KVU ligger det også inne utbedringer av E6 fra Høybukta vest til Hesseng med en prislapp på 590 millioner kroner. Det er også snakk om en byutviklingspakke på 160 millioner kroner.

Informerer

Høringsfristen for kommunens eget planarbeid er satt til 20. april. Det endelige planforslaget skal behandles politisk 4. juni.

Idag, torsdag ettermiddag, inviterer kommunen og utbyggere til et åpent informasjonsmøte på rådhuset om planarbeidene. Vegvesenet på sin side, skal være klare med sin konseptvalgsuterdning i mai.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no