18. nov
GITT FRIST: Seve og Kirkenes Byggservice er gitt en frist til senere i mars for å forklare seg om forholdene Arbeidstilsynet reagerer på.
 
Arbeidstilsynet varsler omfattende pålegg
Arbeidstilsynets tilsynsrapport med varsel om pålegg sier at de estiske arbeiderne, som bygger barnehage for kommunen, får en lønn på åtte til 11,5 euro per time, og har arbeidsuker på opptil 70 timer.

Publisert: 06.mar.2013 16:59
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Seve har fått varsel om pålegg på tre punkter:
For å betale en langt lavere lønn en norsk tariff.
For ikke å følge arbeidsmiljølovens bestemmelser om alminnelig arbeidstid.
Og for ikke å sørge for lovpålagte ID-kort.
– Virksomheten skal sørge for at de ansatte har lønnsvilkår som er gitt av forskrift av allmenngjøring av tariffavtaler for byggeplasser i Norge. Det innebærer også at utenlandstillegg og andre tillegg ikke skal medregnes i timelønnen slik virksomheten praktiserer, skriver Arbeidstilsynet i sin rapport.

Under tariff

Timelønnen oppgitt av arbeidstakerne viser en langt lavere timelønn enn norsk tariff, 8 til 11,5 euro per time. (59 kroner til 85 kroner red. anm.)
Minstelønnssatsen for en faglært er 169 kroner i timen, ufaglært med minst ett års erfaring skal ha 158 kroner og 40 øre, mens ufaglærte uten erfaring skal ha 152 kroner.
Arbeidskontraktene for de ansatte viser at de ansatte får en timelønn på 21 euro. Men Arbeidstilsynet mener at fra mottatt dokumentasjon fra arbeidstakerne på byggeplassen er timelønnen opp til 11 euro per time, uten utenlandstillegg.
Arbeiderne skal videre ha hatt arbeidsdager på opptil ti timer per dag, og 70 timers arbeidsuke.

Sammenblanding

I rapporten til Kirkenes Byggservice skriver Arbeidstilsynet at det vurderes å gi pålegg for ikke å ha oppdaterte oversiktsliser der arbeidstakere som er inne på byggeplassen blir registrert. Byggservice skal vurdere sammenblanding av rollen som prosjektleder og HMS-koordinator under prosjekter og produksjon. Dessuten vurderes det pålegg om å utarbeide rutiner som sikrer at virksomheten påser at innleide arbeidstakere har de lønns- og arbeidsvilkår som det stilles krav om, og at arbeidstakere i bygge- og anleggsbransjen har gyldige ID-kort.
Arbeidstilsynet skriver at avtalen mellom Kirkenes Byggservice og Seve Ehituse ikke inneholder informasjon om hvilke krav utsendte estiske arbeidere har i forhold til lønn og arbeidstid som følge av Forskrift om Allmenngjøring av tariffavtaler for byggeplasser i Norge.
Bedriftene er gitt frist til senere i mars på å komme med sin tilbakemelding og gi utfyllende opplysninger – deretter gir Arbeidstilsynet eventuelt vedtak om pålegg.
Kirkenes Byggservice ved daglig leder Jonny Bergmann skriver i en sms at bedriften ikke ønsker å kommentere saken overfor SVA.
Også Sør-Varanger kommune har en rolle i saken som byggherre med et påse-ansvar. Kommunen har tidligere innrømmet en total mangel på rutiner for å følge opp sine forpliktelser som byggherre.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no