10. des
KONKURRANSE: Andreas Hasselberg, Ida Isaksen Jerijervi og Johanne Helen Håkonsen prøver å bygge det høyeste tårnet med marshmellows og grillpinner.
 
Artig på skolen i sommerferien
Blyant og penal er byttet ut med edderkopper, mikroskop, ledninger, batterier, dioder og marshmellows på teknosommerskolen.

Publisert: 02.jul.2016 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:06

- Det tok et par timer å lage den, forteller David Sjøstrand og viser fram stø på hånden-spillet sitt. Han forklarer at det går strøm gjennom ledninga og man skal prøve å føre den andre strengen med løkke på uten at det lyser i lampa.

- Det var litt vanskelig å få pluss og minus rett, forteller han og viser batteriet og ledningene inni boksen.

Lager selv

- Dette hadde ikke mamma klart, ler Enna Memic. Hun viser fram sitt spill og er ganske stolt over det.

- Det er litt vanskelig, men jeg fikk det til, sier hun. De 26 ungene jobber i grupper og ved siden av sitter Johannes Johansen. Begge studerer stolt apparatene sine. De har vært på teknologisommerskolen hele uka, og nå er det bare halvannen dag igjen. Da uka startet fikk alle sammen hvert sitt mikroskop. Edderkopper, bakterier og mikrometeorittjakt har stått på programmet.

- Vi har forsket mye på naturen, forteller Johannes.

Raketter

- Og så har vi laget ballongraketter og papirraketter, forteller Enna. De forklarer hvordan de har teipet sugerør fast i ballonger og laget styretråd, og hvordan de fikk papirraketten til å fly ut av en slang med lufttrykk.

- Da vi blåste opp ballongraketten og slapp den, fløy den ikke rundt omkring, men rett fram. Det var stilig, forteller Enna.

- Vi klemte på flaska og da trykket lufta papirraketten ut av slangen. Vi fikk det ganske bra til, legger Johannes til. Begge synes det har vært kjempeartige dager og gleder seg til å begynne å bygge tårn med marshmellows, som er neste post på programmet.

Realfag som hobby

- Ungene er veldig flinke til å jobbe selvstendig og være kreative, forteller Eivind Skoglund Hansen. Sammen med Hanna Tysseland Skulstad er han lærer for ungene og kommer fra Forskerfabrikken, et privat selskap som har som mål å få unger til å bruke sin kreativitet og bli interessert i teknologi.

- Vi ønsker at de skal oppdage realfag som en morsom hobby. Her holder vi på med biologi, kjemi, fysikk og matematikk, og introduserer dem for artige eksperimenter som de kan fortsette å jobbe med hjemme, forteller han.

- Jeg husker selv da jeg gikk på videregående, det var veldig få som tok realfag. Vi trenger flere som tar realfag, og på sikt få flere kreative mennesker, flere forskere og folk som kan skape sine egne arbeidsplasser, sier Hanna Tysseland Skulstad.

Populær skole

De forteller at det kjøres 230 slike skoler over hele landet med 22 000 elever i sommer. I tillegg holdes det noen steder kveldskurs med fokus på forskning.

- Det har blitt veldig populært og vi håper vi kan komme tilbake og ha sommerskole neste år også, sier Skoglund Hansen. Han har jobbet på Forskerfabrikken i to år og er akkurat ferdig med å studere prosessteknologi på Universitetet i Tromsø. Hanna Tysseland Skulstad studerer energi og miljø på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim, og gikk på videregående i Kirkenes.

Det er Tekna Finnmark som står bak sommerskolen, og det er første gang den kjøres i Sør-Varanger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no