14. okt
SOLHEIMSKVARTALET: Boligblokkene stod ferdig i 2008. Nå ti år etter viser rapporter at byggene innehar alvorlige avvik og mangler.
 
Beboerne frykter millionsmell for leiligheter som har stått nær ti år uten ferdigattest
Beboerne og utbyggerne strides om Solheimskvartalet

Publisert: 29.mar.2017 18:53
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Boligblokkene i Solheimskvartalet i Kirkenes var klare for innflytning i 2007 og 2008. De skulle holde kravene til høyeste byggestandard etter TEK-97. Søknad om ferdigattest ble ikke sendt inn.

I dag har byggene, ifølge sameiets rapporter, en rekke alvorlige avvik og mangler.

- Reparasjonskostnadene på byggene er estimert til å koste minst 12,1 millioner kroner. Det er i utgangspunktet ikke mulig for seksjonseierne å finansiere dette selv. Vi håper utbygger Consto Anlegg AS vil utbedre dette og dekke kostnaden, og deretter utsteder kontrollerklæringer som Multiconsult ASA sender inn som grunnlag for utstedelse av ferdigattes. Hvis ikke må Solheimskvartalet selv dekke kostnadene for å sette i stand bygget til å oppfylle de byggetekniske kravene, sier sameiets advokat Eskild Freibu.

Etter det SVA får opplyst, har minst en beboer måtte flytte ut av sin leilighet grunnet restaurering. Restaureringen blir satt i forbindelse med de påståtte manglene ved bygget.

Utbyggerne avviser alt, og mener sameiet har noe av skylda selv for skadene.

Alvorlige feil

Ifølge Freibu er det oppdaget alvorlige avvik i bygget - både rundt bygningens bygningsfysikk og brannsikkerhet.

- Prosjektansvarlig, som i dette tilfellet er Consto Anlegg AS, har sammen med Multioconsult ASA glemt å søke om ferdigattest da bygget stod ferdig for nesten ti år siden. Den som har ansvaret for å sette opp bygget, skal foreta egenkontroll av om byggene er blitt ført opp i henhold til gjeldende regelverk. De skulle også ha utstedt kontrollerklæringer hvor eventuelt avvik skulle vært bemerket, sier han.

Freibu peker på at situasjonen preger seksjonseierne.

- Det er spesielt avvikene fra den bygge-standarden TEK-97 og gjeldende brannforskrifter som er alvorlige og som skaper bekymring blant seksjonseierne, sier han.

Søkt om ferdigattest

Siden byggingen av boligseksjonene ble startet for nesten ti år siden har Kube Eiendom AS vært byggherre. Det var firmaet Barlindhaug Utbygging, nå Consto Anlegg, som var ansvarlig prosjekterende med kontrollansvar for boligblokkene. Siden den gang har de ifølge SVAs opplysninger gjennomført en egenkontroll.

Denne er først nylig blitt sendt til Multiconsult ASA, som har vært ansvarlig søker i byggeprosjektet, og dermed ansvaret for å søke kommunen om ferdigattest for Barlinghaug Utbygging AS. I og med at søknad om ferdigattest er sendt har Multiconsult ASA ifølge Freibu bekreftet at byggene er tilfredsstillende oppført etter gjeldene regler for bygge-standarden TEK-97.

Det mener han ikke er rett. Overfor SVA bekrefter Multiconsult AS ved Hans Andreas Sæther at søknad om ferdigattest er sendt inn til kommunen. Men utover det ønsker han ikke å kommentere saken ytterligere.

21 avvik

- Solheimskvartalet har på sin side leid inn eksterne firmaer for å kontrollere sikkerheten i byggene. Det fremkommer av deres rapporter at byggene på vesentlige punkter avviker fra TEK-97, sier Freibu.

Han påpeker at rapportene viser at byggene har avvik knyttet til konstruksjon og brannsikkerhet. Det gjør at kontrollerklæringen om at bygget er prosjektert og utført i samsvar med TEK-97 ikke stemmer, opplyser Freibu.

Ifølge Freibu har avvikene det vises til vært tilstede i bygget siden overtakelsen i 2007-2008. Likevel ble de ikke oppdaget før for et par år siden, da avvikene skal ha gitt utslag i vann- og råteskader.

- Vi har vanskelig for å forstå hvordan disse avvikene og manglene ved bygget kan ha oppstått av seg selv. Rapportene viser blant annet 21 avvik knyttet til manglende brannsikkerhet og byggfysikk. Brannfarlig materiale og konstruksjonsfeil oppstår ikke av seg selv, mener Freibu.

Avviser mangler

Advokat Bjørn Jakobsen er advokat for Kube Eiendom AS. Han hevder sameiets fremstilling av saken er unyansert og inneholder flere faktafeil.

- Kube Eiendom har avvist sameiets anførsel om "en rekke alvorlige avvik". Dette er det grundig redegjort for med henvisning til at de tekniske rapportene inneholder en rekke faktiske, tekniske og rettslige feilvurderinger og konklusjoner både hva gjelder bygningsfysikk og brannteknikk, sier han, og legger til.

- I tillegg mener Kube Eiendom AS at fuktskadene i hovedsak skyldes tiltak som sameiet selv har fått utført flere år etter overtakelsen. Det foreligger dermed en privatrettslig uenighet om omfang og årsak som innebærer at kommunen ikke uten videre kan legge til grunn sameiets anførsler ved behandling av søknad om ferdigattest, sier han.

- Ikke uvanlig

Videre sier Jakobsen at selv om plan- og bygningsloven legger opp til at alle tiltak/bygg forvaltningsrettslig avsluttes med ferdigattest, er det ikke uvanlig at bygg står med kun midlertidig brukstillatelse over kortere eller lengre tid.

I noen kommuner er dette mer eller mindre regelen enn unntaket. En ferdigattest er dessuten ingen garanti for at det ikke senere kan avdekkes mangler ved et bygg.

Advokat Freibu bemerker at Kube Eiendom AS tidligere har avvist ansvar i saken og henvist videre til Consto Anlegg AS.

Sameiets styreleder Torbjørn Robertsen sier han foreløpig ikke vil kommentere saken, i og med at man er i en prosess med en annen part. Consto Anlegg AS ved regionsjef Ronny Bøckmann ønsker heller ikke å kommentere saken ytterligere, men bekrefter at han kjenner til problemstillingen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no