8. des
SAMTIDIG: Arve Tannvik håper det kan jobbes med å skaffe bedre visumtilstander samtidig som de utvikler nye reiseprodukter. (Arkivfoto: Yngve Grønvik)
 
Ber om visumfri reisesone til ny russeturisme
Reiselivsgruppa i næringshagen jobber med å skaffe flere nye reisemuligheter over russegrensa. Samtidig henvender de seg til norske og russiske ordførere i håp om visumfrie turer.

Publisert: 21.okt.2016 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:10

Mens vestlige cruiseskip har en rimelig ordning med 72-timers opphold i St. Petersburg, er det dyrt og komplisert for turistbedrifter i Sør-Varanger å ta folk med til Nikel eller Zapoljarnij. Et dagsvisum koster omtrent 1000 kroner, noe som næringshagen mener er for dyrt til at det blir lønnsomt for turoperatører å arrangere turer. Og det kan ta inntil to uker å få behandlet visumsøknaden.

Cruise-løsninger

Dermed har det blitt sendt ut et brev fra Kirkenes næringshage til ordførerne i Sør-Varanger og Petsjenga, der de ber om lettere forhold. Dette skrev iFinnmark først søndag.

– Det bør igangsettes et arbeide på myndighetshold for å få etablert en visumfri sone for reiselivsgrupper mellom disse to kommunene. Som en mellomløsning bør det være mulig å få til samme ordning som vestlige cruiseskip har fått i St. Petersburg, nemlig 72-timers visumfrihet. På kort sikt bør en imidlertid igangsette et arbeide for å halvere kostnadene ved anskaffelse av turistvisum mellom Sør-Varanger og Petsjenga kommuner. Dessuten må en finne fram til prosedyrer som korter ned behandlingstiden for visumanskaffelse vesentlig, skriver daglig leder Guro Brandshaug og reiselivsgruppe-prosjektleder Arve Tannvik i brevet.

Næringshagen ber ordførerne om å få satt saken opp på den nasjonale dagsorden, slik at den kan tas opp i etablerte norsk-russiske samarbeidsfora. De viser til stadig økende turisme i nord. Bare å reise til russegrensa er attraktivt for mange, med forskjellige tilbud tett opptil grensa på norsk side.

De viser også til et møte med ordføreren i Petsjenga og den russiske generalkonsulen i juni i år, der de russiske representantene ønsket å få til et sterkere reiselivssamarbeid på tvers av grensene.

– Tung sak

Ordfører Rune Rafaelsen sier til SVA at denne saken bør gå igjennom reiselivsgruppa innad i Kirkenes næringshage, som kommunen har støttet finansielt. Dette reiselivsprosjektet skal arbeide med den såkalte masterplanen for reiselivet i Sør-Varanger mot 2025.

– Vi støtter dette fullt ut, og jeg har jo i mitt tidligere yrke jobbet for å prøve å få visumfri reise til Boris Gleb. Om russerne skal få masseturisme over, er det nødvendig. Men det er en tung sak å få igjennom, sier Rafaelsen.

– Jeg kunne sende brev til Børge Brende, men det bør være faglig begrunnet. Og der kommer reiselivsgruppa inn. Den skal brukes for det den er verdt, sier Rafaelsen.

Parallelt arbeid

Arve Tannvik, prosjektleder for reiselivsgruppene i Kirkenes næringshage, tar det ikke så tungt at ordføreren spiller ballen tilbake til dem i denne omgang. Men han håper at prosessen med å få enklere visumforhold går fremover samtidig som det andre arbeidet næringshagen har mot Russland.

Næringshagen har nemlig et reiselivsprosjekt nummer to, der de samarbeider med Petsjenga kommune for å utvikle nye reiser over grensa. Dette andre prosjektet er finansiert av Barentssekretariatet. Håpet er at de har kommet seg nærmere enklere visum eller visumfri sone, når de har funnet nye turistprodukter i Russland.

- Det er et langsiktig løp. Vi prøver å skape nye unike reiseprodukter ut fra Sør-Varanger, som ikke kan kopieres andre steder. Russland er eksotisk, det er kort vei dit, og reiselivsnæringen i Petsjenga kan også dra nytte av det om vi får flere turister dit, sier Tannvik.

Reiselivsgruppa vil også kontakte reiselivsbedrifter i Petsjenga og Sør-Varanger etter hvert - men da først når de eventuelt har funnet gjørbare ideer, og dokumentert at det er noe turister er interessert i.

- Vi vil ikke skape for høye forventninger. Men om vi finner produkter som vi tror vil gjøre det bra, og som involverer lite byråkrati, vil vi invitere bedrifter for en tur til Russland, sier Tannvik.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no