12. des
FLEST DYR: Sauebonde Bjørn Christiansen har 450 sauer og tror fortsatt på at næringen er liv laga for hans del og satser frisk videre.
 
Bjørnen herjer i Neiden-flokkene
De siste par årene har sau og lam fått gå i fred for slagbjørn i Sør-Varanger. Men ikke i år. Rundt 15 sau er drept eller fatalt skadd.

Publisert: 01.aug.2015 17:53
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

– Det finnes ikke bær i år og det rammer selvsagt en stor bjørnestamme, mener sauebøndene Bjørn Christiansen og Roy Mikkola i Neiden.

De to sauebøndene håper og tror at det er bjørnen det nå er gitt fellingstillatelse på som er synderen.

Samtidig frykter de for at det kan være flere bjørner på ferde i år.

Måtte avlive

– Det ser ut til at drapsmønsteret er forskjellig. Noen dyr er blitt helt oppspist, mens hos andre er det kun jur og brystfett som er fjernet. For oss er dette et tegn på at minst to bjørner kan være på ferde, påpeker de to.

Roy Mikkola har mistet tre dyr, naboen hans, niesa Trude Mikkola, har ifølge Roy mistet sju dyr, mens Bjørn Christiansen har mistet tre dyr. Som de vet om.

– I tillegg har jeg mistet to dyr jeg måtte avlive etter at bjørnen hadde fjernet jur og brystfett. De klarte å komme seg unna, men med store smerter, forteller Roy Mikkola.

– Det er nå en ting at bjørn spiser opp dyret. Langt verre er det når de kun tar jur og brystfett. Det er svært smertefullt og derfor også tøft for oss som sauebønder, understreker Bjørn Christiansen. Han håper det er «jurbjørnen» som blir tatt ut med fellingstillatelsen som er gitt.

Ikke bær

År om annet dukker det opp slagbjørn. Slik har det vært hele veien for sauebøndene. De siste to årene har imidlertid sauene fått gå i fred i Neiden.

– Når det er to rolige år, er det nesten så man glemmer bjørnens herjinger, sier Christiansen.

Både han og Roy Mikkola er enige om at det elendige bæråret i sommer må være en årsak til at bjørn igjen tar sau. Når bjørnestammen er stor og mattilgangen mye mindre enn normalt, må det bli en ubalanse som fører til at noen dyr går løs på for eksempel sau.
Roy Mikkola tror også at det er langt flere bjørn i Sør-Varanger enn vi får vite om.

– Hvert år får vi oppgitt antall bjørnunger som fødes i Pasvik, men det er ikke nødvendigvis det riktige tallet, fordi vi deler bjørnestammen med Russland og Finland, hevder han. Og karakteriserer dette med bjørnestammedelingen som en kinkig sak.

Radiobjelle

Bjørn Christiansen er optimist til tross for at han også i år har mistet sauer. Ikke minst fordi han ved hjelp av Fylkesmannen har investert i radiobjelleovervåkning av sauene sine. 85-90 prosent av dyrene er dermed under kontroll på en langt bedre måte enn før når de er spredd ute på beite. Det gjør bonden langt roligere og tryggere. Og han får raskt melding om noe er riktig galt.

– Dette har vist seg som et meget godt tiltak, vel verd de 30 000 driftskronene det koster meg å ha systemet hvert år, forteller han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no