15. okt
TOKLEBAKKEN: Den øverste delen av den småbratte bakken i sentrum blir sperret. Slik skal nybygget plassere seg mellom Sportshjørnet og Brillehjørnet. (Foto: Håvard S. Mækelæ/Illustrasjon: Fiskebeck Prosjekt)
 
Bygger over veien i Toklebakken - og flere leiligheter er på vei
Planlegger å stenge bilveien for å få på plass næringsbygg og leiligheter. Samtidig åpnes det leiligheter både på Hesseng og Skytterhusfjellet.

Publisert: 23.feb.2017 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:15

Toto Utvikling Nord planlegger et fellesprosjekt med Fiskebeck Prosjekt i Toklebakken i Kirkenes, med oppstart på vårparten i år.

Om ingenting kommer i veien for prosjektet, vil bilveien stenges igjen mellom Sportshjørnet og Brillehjørnet. Der skal det bygges et fire og en halv etasjes bygg, sett fra laveste nivå på Dr. Wessels gate. To etasjer settes av til næringsformål, og toppetasjene settes av til leiligheter. Målet er at bygget skal stå ferdig i begynnelsen av 2018.

På spørsmål om hvorfor de bygger mer næringsareal i Kirkenes sentrum, svarer Rune Ulvang i Toto Utvikling at de har fått leietakere. Han kan imidlertid ikke si noe mer om hvem leietakerne er - eller hvilken type næringsareal det er snakk om.

Fred Fiskebeck i Fiskebeck Prosjekt mener det er massevis av potensiell utbyggingsplass i sentrum.

- Det kan bygges flere tusen kvadratmeter, slår han fast.

Fiskebeck Prosjekt eier bygget der blant andre Brillehjørnet holder til. Fred Fiskebeck forteller at de kan ende med å knytte de to byggene sammen - men i denne omgangen skal det nye bygget stå for seg selv, og det blir fremdeles mulig å gå mellom Dr. Wessels gate og Kirkegata.

- Det blir en trapp opp på utsiden mellom nybygget og Sportshjørnet, og en passasje mellom nybygget og Brillehjørnet, forteller han.

Alt av søknader er godkjent for nybygget, ifølge Rune Ulvang.

Åpner 41 leiligheter

Nettavisen iFinnmark meldte først om leilighetsåpningen på Skytterhusfjellet, der folk skal kunne flytte inn i 13 nye leiligheter i løpet av den kommende uka.

Nesten samtidig åpnes 28 mindre leiligheter for innflytting over nye Kiwi på Hesseng i begynnelsen av mars. Det er totalt 41 nye leiligheter, og enda flere skal det bli fra byggherren Toto Utvikling Nord AS.

- Vi var litt forsinket med kjøkkenet, men ellers er alt ganske klart, sier Solveig Steinmo i Toto Utvikling Nord.

På Skytterhusfjellet er 30 leiligheter til under bygging. Disse skal stå ferdig i slutten av april.

Selskapet planlegger også totalt 37 leiligheter i det gamle gymnasbygget i Kirkenes. Gymnasbygget er planlagt å være ferdig ombygd rundt februar 2018. Inkludert de som åpner i løpet av de neste par ukene, blir det altså 108 nye leiligheter i Sør-Varanger det neste året, bare fra det ene selskapet.

Kommunale og private

Steinmo forteller at 12 av de 13 ferdige leilighetene på Skytterhusfjellet blir kommunale boliger, og at den ene resterende leies ut privat i denne omgang. Steinmo regner med at de resterende 30 blir satt av til sykehuspersonale ved nye Kirkenes sykehus, som er i ferd med å ferdigstilles på Skytterhusfjellet.

De 28 mindre leilighetene over Kiwi var tiltenkt skoleelever da de ble bygd, men Finnmark fylkeskommune satte ikke av penger til en slik drift. Rune Ulvang i Toto Utvikling Nord forteller at tre leietakere så langt har tegnet kontrakt, mens sju-åtte til skal skrive under i løpet av den kommende uka. Han regner med at de har fått tak i leietakere til alle leilighetene over Kiwi innen mai - selv om noen ikke flytter inn før sommermånedene.

Ulvang antyder at ventingen på fylkeskommunen har påvirket markedsføringsmulighetene. De små leilighetene ble bygd med tanke på å være delvis subsidiert bosted for elever i den videregående skolen, som er rett over parkeringsplassen fra Kiwi-bygget. Men det ville koste fylkeskommunen penger, og da måtte de vente på avgjørelse fra fylkestinget. Først i oktober i fjor kom et endelig nei fra politikerne.

- Det er dumt å ha et slikt prosjekt ved skolen som ikke brukes til skolen, mener Ulvang.

Skoleelever kan fremdeles leie leilighet, men da må de være over 18, og de leier til markedspris.

Gymnas-ombygging

Ombyggingen av det gamle gymnasbygget i Kirkenes foregår for fullt. Ulvang forteller at de ikke har satt noen deadline for ferdig bygging, men regner med at de er ferdige rundt februar 2018.

Da legges det opp til at 13-15 av leilighetene i gymnaset skal selges, av totalt 37 leiligheter. At noen selges og noen leies ut har med markedet å gjøre, ifølge Ulvang.

Flere prosjekter er i gang fra Toto Utviklings side. De skal blant annet bygge butikk, kafé, kontor og hybler i enda et nybygg på Skytterhusfjellet.

- Her har vi oppstart til våren-sommeren, og er ferdig i løpet av 2018, varsler Rune Ulvang i Toto Utvikling Nord.

Samtidig er 60-70 nye leiligheter under prosjektering på Skytterhusfjellet. Der tenker Ulvang at det blir byggestart i begynnelsen av 2018, og ferdigstillelse av leilighetene i slutten av 2018 eller begynnelsen av 2019.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no