6. des
Her fra avstemning i spørsmålet om å utsette saken om skolenedleggelser i Aps medlemsmøte i lillesalen på Samfundshuset 4. juni. Ordføreren fikk flertallet med seg, men salen var delt.

Foto: Yngve Grønvik
 
All makt i lillesalen? De blå partiene har litt av en sommerjobb i vente
KOMMENTAR: Her er det bare å avlyse ferieturen for de fra blå side som vil ha noe å si i kommunepolitikken de neste fem årene, skriver SVAs redaktør.

Publisert: 07.jun.2019 17:57
Oppdatert: 09.jun.2019 17:00

Denne uka kunne Sør-Varanger Avis presentere de første resultatene av en meningsmåling Norfakta har gjort for oss blant 500 innbyggere.

I korte trekk kan den oppsummeres slik: En av fem vet foreløpig ikke hva de skal stemme. Resten holder seg i hovedsak på venstresida. Det er dårlig nytt for Fremskrittspartiet og Høyre, som står i fare for å til sammen bare få inn like mange mandater som Rødt og MDG til sammen, altså tre. Her er det bare å avlyse ferieturen for de fra blå side som vil ha noe å si i kommunepolitikken de neste fem årene!

En del av skylda for nedgangen må naturligvis tillegges regionreformen og generell regjeringsslitasje etter seks år ved makta sentralt. Det er nok de samme vindene som ser ut til å utradere det lille KrF hadde av oppslutning i Finnmark. På samme måte surfer også Rødt og Miljøpartiet De Grønne på nasjonal medvind heller enn den store lokale innsatsen – foreløpig.

Med 45 prosents oppslutning går Ap riktignok like mange prosentpoeng ned som Høyre (målt til 8,7 prosent) i vår meningsmåling, sammenlignet med valget i 2015. Men partiets sterke valgkamp-maskineri gjør at det ikke er noe utenkelig utfall at de kan få flertall alene igjen. Dermed kan mange av veivalgene for Sør-Varanger kommune de neste årene bli tatt på medlemsmøter på Samfundshuset framfor i kommunestyresalen.

I tillegg risikerer vi at partiet trumfer gjennom store saker med knappe flertall, framfor å søke brede forlik så kursen er rak også etter neste valg. Samarbeid med andre partier har ikke vært Aps sterkeste side de siste årene – i desember ble de for eksempel nedstemt av samtlige andre partier i budsjettbehandlingen. Men vi håper uansett utfall at partiet klarer å la maktarrogansen ligge i store spørsmål som havnebeliggenhet og skolestruktur.

Ingen av mediene i Sør-Varanger var gode nok på å følge Ap tett nok i tida de satt med all makt alene etter 2015. Det kan vi i hvert fall for egen del love å gjøre noe med videre framover. For basert på stemningen i denne ukas medlemsmøte er det stor splid og så der i saker som havn og skole. Norfaktas meningsmåling avdekker også sterk uenighet blant enkeltpartiers velgere.

For resten av det politiske Sør-Varanger må meningsmålingen være å betrakte som en marsjordre; Kom velgerflukt og treng deg på – her skal du motstand finne! Det var bare 55,7 prosent av velgerne som faktisk tok seg bryet med å finne valgurna i 2015. Med andre ord er det hundrevis av sofaer å mobilisere fra rundt om i kommunen.

Lykke til med valgkampen! 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no