13. nov
 
Arbeidsnøtt
Fri flyt av arbeidskraft i nord kommer neppe med det første.

Publisert: 30.aug.2013 14:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:11

Uansett hvilken regjering det blir etter valget 9. september, ser det ut til at nordområdeutvalgets høyest prioriterte ønske, fri flyt av arbeidskraft fra Russland over grensen på Storskog, blir vanskelig å få gjennomført.

Arbeiderpartiet må gjerne skryte på seg både delelinjeavtale og grenseboerbevis, men viljen til å imøtekomme næringslivets behov for å rekruttere østfra, på enklere vis, har de ikke klart å gjennomføre. Til tross for lovnadene allerede fra Bjarne Håkon Hansens tid i arbeidsministerstolen. På NHOs valgmøte i Kirkenes denne uka, gjorde nestleder Helga Pedersen det klart at partiet kunne love å jobbe for enklere tilgang, men ikke for fri flyt. Reglene for innvandring må fortsatt følges, presiserte hun.

Slik vi ser det, er dette akkurat det samme som på stedet hvil.

Dette betyr at ei fortsatt rødgrønn regjering ikke vil komme til å gjennomføre den frie flyten næringslivet selv mener er en forutsetning for næringslivets muligheter til å klare forventningene til vekst i nord. Selv om både SV og Sp er for, er styrkeforholdet partiene imellom så stort for Ap sin del, at kjøttvekta stopper saken.

Blir det regjeringsskifte, sier både Høyre, Venstre og helt sikkert også KrF ja til fri flyt. Fremskrittspartiet gjør det absolutt ikke, ifølge Per Sandbergs uttalelser. Uttalelser som kom etter at Jan Henrik Fredriksen sa ja, selvfølgelig, på valgmøtet her på hjemstedet. Og dermed sendte ut et annet innvansdringsbudskap enn partiet hans står hardt på. I hvert fall i forhold til nordområdene av Russland. Et stort Fremskrittsparti etter 9. september vil med andre ord også blokkere for å få åpnet opp grensen her lengst nordøst, hvis det blir ei blå-blå regjering. Blir det ei fireparti-regjering på blågrønn side, er det en ørliten sjanse for at Frp eventuelt kan tape en drakamp i dette spørsmålet i et regjeringskollegium. Spørsmålet da er i så fall hva partiet forlanger til gjengjeld, i andre innvandringsspørsmål, som de tre andre vil kunne få store problemer med eventuelt å svelge. Fri flyt av arbeidskraft her nord blir altså derfor uansett ei vanskelig nøtt å knekke og få gjennomført, uansett regjeringskonstellasjon.

Blir det ei mindretallsregjering, uansett farge, er det heller ikke lyse utsikter for fri flyt. Er mindretallregjeringen blågrønn, blokkerer både Frp og Ap for et slikt vedtak i Stortinget. Det samme skjer om mindretallsregjeringen er rød eller rødgrønn, om noen av de andre partiene skulle være frempå og forsøke seg med et slikt forslag.

Slik vi ser dette nå, ei uke før valget, er det i realiteten ikke store håpet for at næringslivet får oppfylt sitt største nordområdeønske. I hvert fall ikke på kort sikt.

Å få til friere flyt av arbeidskraft fra russisk side i nord, er etter vår mening et meget viktig tiltak i kampen om å skaffe nok arbeidskraft. Det må imidlertid overhode ikke bety et samtidig klarsignal til sosial dumping. En forutsetning for den frie flyten er at lønns- og arbeidsvilkår skal være de samme som norske arbeidstakere får i samme type jobb. Lik lønn for likt arbeid er et ufravikelig krav i denne sammenhengen også.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no