17. nov
 
Attraktiv by
Kirkenes er en av fem byer som er kommet helt til finalen om å få «statens pris for attraktivt sted».

Publisert: 02.apr.2013 14:43
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Av 385 steder ble finalistene Herøy, Norheimsund, Ringebu, Fagernes og Kirkenes valgt ut som de beste byutviklingssteder, og i tiden frem mot mai skal de fem stedenes attraktivitet og potensial undersøkes ekstra nøye, før den endelige vinneren kåres. Det står om 250 000 kroner som skal brukes til ytterligere videreutvikling av vinnerstedet. Noe som absolutt ville vært en vitamininnsprøytning det hadde vært kjempemoro om byen og kommunen vår skulle få.

At Kirkenes er blitt finalist, er helt klart også uansett spennende i seg selv. Ikke minst fordi vi tror det er viktig i forhold til rekruttering av nye innbyggere. Folk både med og uten røtter eller annen tilknytning til byen og Sør-Varanger, trenger å få med seg flest mulige positive inntrykk av området før et eventuelt bostedsvalg taes. Å bli vurdert som blant de mest attraktive steder i landet å bosette seg, i en tid der konkurransen om arbeidskraften er så beintøff som nå, kan ikke gi annet enn nettopp positive signaler. Signaler som kommer høyst beleilig for byen og for de arbeidsgivere som skriker etter arbeidskraft nå og som sannsynligvis vil måtte skrike ennå høyere fremover.

Bolystprosjektet som har pågått en stund, der byutvikling og hva som vil gjøre det spennende å bo og leve i Kirkenes fremover står i høysetet, er en av hovedårsakene til at byen vår er nominert. Prosjektet, i regi av Kirkenes Næringshage, kom igang på et avgjørende tidspunkt da det var viktig å komme igang med «noe» som kunne bidra positivt til å peke ut en retning fremover. Dette har altså allerede hatt en virkning også utad, i og med denne finaleplassen.

Den andre hovedårsaken er planene om fortetting av sentrum, ikke minst til boligformål, og den pågående tilretteleggingen for vekst i og rundt byen.

En utfordring i gjennomføringen av alle disse planene er en uhyre stram kommuneøkonomi, som ikke akkurat har muskler i seg til at kommunen og det offentlige blir et hurtigtog som kjører frem en rask realisering. Snarere tvert imot. Fortettingsplanene krever også at alle gårdeierne i sentrum, for eksempel, ikke bare spiller på lag, men også bidrar betydelig til oppfyllelsen.

Det er noen steg å ta før vi kan se en utvikling som kommer seg på skinnene i retning både 12 000 innbyggere og forventet/håpet vekst. Men å ha planer om hvordan dette skal kunne være mulig å realisere på sikt, er likevel mye bedre enn å stå på bar bakke, helt uforberedt på de muligheter fremtiden kan komme til å by på. En positiv innstilling til at man vil komme til å lykkes, skader heller ikke. Selv om konkret løsning av oppgaver, steg for steg også må til og er helt nødvendig for måloppnåelsen uansett.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no