18. nov
 
Bruk stemmeretten!
Hjemmesitterpartiet på 30 prosent har makt nok til å sitte i regjering.

Publisert: 06.sep.2013 10:50
Oppdatert: 23.okt.2017 11:13

Få personer i dette land er nok uvitende om at det er stortingsvalg søndag og mandag, 8. og 9. september. Samtidig avvikles også valg til Sametinget.

Igår, fredag, var siste mulighet for å stemme på forhånd. En mulighet 600 000 mennesker land og strand rundt har benyttet seg av. Om dette er en indikasjon på økt valgdeltakelse nettopp ved årets valg, er vanskelig å vite. Men det hadde absolutt ikke gjort noe om økningen i forhåndsavlagte stemmer indikerer økt oppslutning om årets valg totalt.

I et demokrati er det overmåte viktig at folk deltar i valget. En valgoppslutning på rundt 70 prosent er fortsatt bra, det skal vi ikke glemme. Likevel er det slik at dersom så mye som opptil 30 prosent velger å sitte hjemme, slik det har vært ved etpar tidligere valg, er det i realiteten et dårlig tegn. For bare tenk på hvilken maktfaktor 30 prosent av stemmene egentlig er! Et «hjemmesitterparti» på 30 prosent er på størrelse med de største partiene i landet, Ap og Høyre! Det er et parti med makt stor nok til å være med i ei regjering. Slik sett har altså hjemmesitterne enorm makt, dersom de velger å bruke den på valgdagen.

Vi har det svært godt her i landet. Dette kan være den beste forklaringen på hvorfor folk velger å sitte hjemme. Man sitter der i trygg forvissning om at sånn vil det fortsatt være, også tirsdag 10. september, uansett hvem som vinner. Så heldige har vi vært i dette landet i hele etterkrigstiden at uansett regjering, så har vi alle stort sett fått det bedre og bedre. Ikke minst sett i et 30, 40, 50 og 60-års perspektiv. At vi har vært så heldige, kan helt klart også bidra til å sløve oss. Ta det som en selvfølge at slik vil det alltid være. På kort sikt er det ingenting som tyder på at det ikke vil fortsette slik. På lang sikt har vi ingen garantier. Demokratiet har ingen garantier. Demokratiet er samtidig helt avhengig av oppslutning i folket for å vare ved inn i en alltid usikker fremtid vi vet lite om. Norge er nemlig ikke ei isolert øy i verden som verken kan rammes av økonomiske eller andre kriser. Det har vi lett for å glemme i alt vårt hell, knyttet til det faktum at vi bor og lever og stort sett er født her i dette lille, gode og rike landet.

Å bruke stemmeretten er derfor en stor ting. For de eldre generasjoner i tiår etter tiår siden 1945 var valgdagen en virkelig høytidsdag. Ikke minst fordi de hadde opplevd å ikke bo i et demokratisk land i fem tunge krigsår. Å hegne om demokratiet er viktig når demokratiet er der. Når det eventuelt ikke er der lenger, er det for seint. Sårbarheten i demokratiet vårt opplevde vi så sent som 22. juli 2011. Å lære av historien er en god ting.

Så bruk stemmeretten! Bruk din makt! Godt valg!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no