6. des
SPORTSHELT: Vegard Ulvang, her med datteren Nora i 2013. Ikke beæret med statue.
 
DEBATT: På tide å få Vegard på sokkel!
– Vegard vet hvor han kommer fra og er bevisst sine røtter. Helt siden skikarrieren har skilegenden vært Sør-Varangers fremste ambassadør.

Publisert: 17.aug.2018 18:12
Oppdatert: 18.aug.2018 11:40

Årets Finnmarksferie stoppet i Alta og med de flerkulturelle Langfjorddagan på grensen mellom Finnmark og Troms. Neste gang blir det selvfølgelig barndommens Kirkenes igjen.

Møtet med Alta fikk likevel tankene i sving.

Utenfor Alta flyplass svever Altas aller største sønn, Bjørn Wirkola evig i en mektig skulptur til 5x20 i stil.

Alta kommune har æret hopphelten som nylig fylte 75 år. Med to VM-gull fra 1966, tre hoppukeseire, utallige NM-seire pluss et par sesonger som spiss og toppscorer i Rosenborg er Wirkola en av Norges mest meritterte og allsidige idrettsutøvere gjennom tidene.

«Å hoppe etter Wirkola» er blitt en del av språket vårt – og beskriver en nesten umulig oppgave å etterfølge personer som har satt dype spor etter seg.

---

Sommerferien er ennå ikke over. Forleden kjørte jeg fra Elverum der jeg bor til hytta «Nordens Klippe» i Engerdal østfjell.

I Trysil sentrum passerte jeg statuen av Hallgeir Brenden, den spretne tryslingen som vant OL-gull på ski i 1952 og -56, og som også var en fremdragende løper. Som Wirkola ble Brenden også hedret med Egebergs ærespris for allsidighet.

Seks mil nord for Trysil har engerdølene hedret skilegenden Gjermund Eggen med en utsøkt statue med Eggen i elegant skibevegelse.

Med tre gull fra uvirkelige VM-dager i Oslo i 1966 ble Eggen allemannseie med platesuksess, egen skifabrikk og etter hvert med nærmere 70.000 besøkende på gården og med omvisning i vakre Engerdal.

---

Andre steder har også hedret sine idrettshelter.

Mitt spørsmål blir: er det ikke på tide å lage en spennende skulptur av Vegard Ulvang?

Med sine idrettsprestasjoner (3 OL-gull, 2 VM-gull, 9 World Cup-seire, vinner av verdenscupen sammenlagt, 3 femmilsseire i Kollen og ni NM-gull) er Ulvang en av Norges fremste skiløpere gjennom tidene.

---

Men Vegard er så mye mer; han er skiløperen som ble skipolitiker og mektig leder av langrennskomiteen i FIS helt siden 2006. Hans krystallklare kritikk av det udemokratiske IOC og dets leder Juan Samaranch i forkant av Lillehammer-OL er uredd idrettshistorie.

Vegard er kjent som eventyrer på ulike ekspedisjoner, han fronter folkehelse og friluftsliv.

Bak det hele ligger oppveksten og verdiene fra Kirkenes og Sør-Varanger.

Vegard vet hvor han kommer fra og er bevisst sine røtter. Helt siden skikarrieren har skilegenden vært Sør-Varangers fremste ambassadør.

Vegard er et produkt av en ivrig idrettsfamilie og et bredt idrettsmiljø – i Kirkenes, i Sør-Varanger, i Finnmark, på Nordkalotten og i det grensesprengende idrettssamarbeidet med Russland (tidligere Sovjet).

Pappa Arne Ulvang har siden 60-tallet hatt en helt sentral rolle i den stolte idretts- og samfunnsutviklingen i nord.

Da Vegard vant sine tre OL-gull i Albertville i 1992, bidro lokalt næringsliv med å hedre idrettshelten til å sette opp ei hytte i Munkefjord.

---

Jeg tror ikke Ulvang-familien er særlig opptatt av å få Vegard på sokkel. Slik jeg kjenner familien er den nok mer opptatt av at folk bruker naturen og holder seg i form.

Likevel bør forslaget vurderes

En synlig skulptur ved Førstevann og inngangen til Kirkenes vil tiltrekke seg oppmerksomhet, ikke minst ved å lyssettes når det mørknes.

Skulpturen er ikke bare en hyllest til skiløperen og mennesket Vegard Ulvang.

Det er også en påminnelse om det sterke skimiljøet i Sør-Varanger som har fostret John Kristian Dahl (3 x Vasaloppvinner, Birken-vinner og norsk mester), Krister Sørgård (1 NM-gull, 2.plass femmila Kollen og landslagstrener), Gustav Nilsen (norsk juniormester), Audun Larsen, Jan Erik Skogsholm, Eilif Henriksen, Ketil Ulvang og Nils A. Eliassen.

---

I hoppbakken var friskusene Ronald Jensen fra Sandnes og Willy Johansen fra Jakobsnes i norgeseliten på 60-tallet. Jensen deltok i VM i Kollen i 1966.

En Vegard-skulptur bør ligge i nærheten av museet ved Førstevann. Her kan det for eksempel innredes et eget idrettsrom med historiske minner fra Vegards karriere og skihistorien i Sør-Varanger.

Mange turister og idrettsinteresserte vil garantert søke hit.

---

Få norske kommuner har så mye stolt skihistorie å vise til som Sør-Varanger.

Tar du tak i forslaget, ordfører Rune Rafaelsen?

Rune Hagen er opprinnelig fra Kirkenes. Han jobber nå som journalist i Østlendingen.

 
BJØRN WIRKOLA: Beæret med statue.
GJERMUND EGGEN: Beæret med statue.

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no