6. des
 
Dersom politisk ledelse vil trekke i nødbremsen om Leirpollen, bør dette avklares umiddelbart
Av respekt for søkere, enten vi skal bygge hus, hytter eller havner må det være en viss forutsigbarhet i planene. Dessverre har politikerne i altfor mange tilfeller gitt dispensasjoner i øst og vest, skriver Sør-Varanger Avis på lederplass.

Publisert: 20.nov.2017 10:30
Oppdatert: 20.nov.2017 12:24

LEDER: Sør-Varanger kommune står overfor store muligheter som internasjonal storhavn i arktisk. Den nordlige sjørute åpner opp for jernbane og godsterminaler.

Det handler ikke bare om olje- og gass fra et kortsiktig perspektiv. Like mye handler det om fisk og andre fornybare ressurser. I tillegg er det fredsarbeid mellom naboland.

Da gjelder det å holde tunga rett i munnen. Også i en klassisk «nordnorsk lokaliseringsdebatt». Diskusjonen om hvor og hvor mange havner vi skal ha, er egentlig avgjort for lengst.

Av respekt for søkere, enten vi skal bygge hus, hytter eller havner må det være en viss forutsigbarhet i planene. Dessverre har politikerne i altfor mange tilfeller gitt dispensasjoner i øst og vest. I Sør-Varanger kommune vet du aldri hvem du får til nabo. Derfor bør kommunestyret tenke seg nøye gjennom arealplanen de snart skal behandle.

Det er alltid kommunestyrets suverene rett å snu i tidligere arealplaner. Hvis det ikke ønskes havn i Leirpollen, kan det endres. Uten søksmål. Hvis det ønskes havn på Høybukta vest, som ikke er i arealplanen, kan også dette endres. Også dette uten søksmål. I arealpolitikken kan alt endres. Men om det er klokt eller rett, er et helt annet dilemma. Blir alt vilkårlig og kan snus på, kan det skremme bort de som trenger langsiktig trygghet for å ta beslutning om investeringer.

Sør-Varanger kommune har valgt å lytte til både stat og fagetater om ny stamhavn på Høybukta vest. Det var en klok beslutning av flere årsaker. Den viktigste er at kommunen kommer inn på NTP og statsbudsjett. Skjer ikke det, blir det med alle drømmene våre. Til syvende og sist er det skattebetalerne i Bærum som skal betale for havna vår.

Dersom politisk ledelse spekulerer om de skal trekke i nødbremsen om industrifeltet på Leirpollen, bør dette avklares umiddelbart. Dette av respekt for Norhavn og private investorer som både bruker tid og ressurser på prosjektet. Mulig det er rett å gjøre, både av hensyn til byutvikling, andre næringer og senere attraktivitet. Unge mennesker og barnefamilier stiller nok andre krav enn «ned-industrialisering» av byen.

Men mulig havenr, som kjøpesentre, skal bygges i en ring rundt byen, før noen stiller spørsmål.

Tirsdag er det nytt ekstraordinært møte i utvalg for plan- og samferdsel. Kanskje et av de viktigste møtene i denne kommunestyreperioden. La oss håpe politikerne gir oss flere svar enn enda flere spørsmål om hva som egentlig skjer. Og ikke minst hva som skal skje.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no