18. nov
 
Det er størrelsen det kommer an på
Den første kontrakten i forbindelse med byggingen av nytt sykehus i Kirkenes gikk til en lokal aktør i Sør-Varanger, AS Oscar Sundquist.

Publisert: 24.mar.2014 09:29
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Grunnarbeidskontrakten, til en verdi av nærmere 40 millioner kroner, kommer til å sysselsette 20 personer i et halvt års tid, inkludert sjåførene til underleverandøren Sundquist har valgt.

Dette er en stor kontrakt av stor verdi for både entreprenør og lokalsamfunn. I tillegg har den en betydelig symbolverdi. Kontrakten er et godt bevis på at lokale virksomheter er istand til å konkurrere om jobber som dette, og er istand til å vinne anbud som dette. Sånt varmer naturlig nok enhver lokalpatriot.

Man kan ikke dermed trekke den konklusjonen at lokale aktører og entreprenører, enkeltfirmaer eller samarbeidskonstellasjoner, også kommer til å stå fremst i køen når resten av kontraktene på selve sykehusbygget skal deles ut. Den frykten lokalt næringsliv har for ikke å ha sjans til å delta med anbud engang, er i høyeste grad reell. Ikke minst fordi byggherren kan komme til å velge en slags modulbygg som kommer delvis ferdig til byggeplassen.

Foreløpig er ikke noe endelig valg tatt. Anbudsrunden skal ikke legges ut før til sommeren. Samtidig har vi god tro på at det uansett kan komme til å dryppe endel arbeidsoppgaver på lokale aktører, uansett løsningsvalg. Det er alltid klokt å ha med noen lokale inn i slike prosjekter. Noen som kjenner lokale forhold på alle relevante områder, enten hovedentreprenør er modulleverandør, storaktør fra utlandet, fra et sørlig eller det nordlige Norge.

Ut over dette er vi svært urolige for både størrelsen og innholdet i det nye sykehuset. 20 000 kvadratmeter i tre etasjer og 54 sengeplasser høres ikke særlig stort ut. Slett ikke sett i forhold til at sykehuset skal betjene en region på vel 30 000 mennesker. Vurderer man dette opp mot fremtidige behov, og legger dagens pasienttilbud, altså innholdet i sykehustjenestene til grunn, er vi bekymret for at det nye sykehuset kan være for lite allerede fra starten av. Det forsikres om at bygget blir slik at det lett kan bygges ut. Men det koster uansett store penger og vil ta tid å få gjennomført, viser all erfaring.

Slik vi ser det, er det overmåte viktig at alle dagens sykehusfunksjoner, og gjerne noen i tillegg, er med inn i det nye Kirkenes sykehus. Det vil si akuttmottak, intensivavdeling med mulighet for respiratorpasienter, anestesi, ortopedi, generell kirurgi, medisin, fødeavdeling, røntgen, laboratorie, akutt rehabilitering og annen rehabilitering/opptrening. At alle funksjoner også har døgnberedskap, er også helt selvsagt for et moderne og fremtidsrettet sykehus. Slik vi ser det, er det altså størrelsen det helt reelt kan komme an på i denne saken, hvis det virkelig er et «skikkelig» sykehus vi skal få.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no