15. nov
 
Du må takke ja, Erna
Det er ikke Putin som skal hylles 9. mai, det er krigens mange millioner falne som skal minnes.

Publisert: 29.mar.2015 13:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:49

Onsdag kveld kom meldingen fra Statsministerens kontor. Norge har formelt takket nei til Russlands invitasjon om å delta med statsminister Erna Solberg under 70 års markeringen for slutten på 2. verdenskrig, i Moskva den 9. mai.

Vi skjønner bakgrunnen for avslaget, og vi skjønner at situasjonen knyttet til Russlands brudd på folkeretten med annekteringen av Krim og den uavklarte Ukraina-konflikten, skjerper viljen og lysten til å holde avstand til Kreml og ikke minst til president Putin. USA, Nato og dermed også Norge har reagert og må reagere med tydelige protester.

Men akkurat som i saken tidligere i vinter om Russlands forespørsel om norsk hjelp til å heve det russiske flyet som ble skutt ned utenfor Berlevåg/finnmarkskysten i sluttfasen av krigen, er det ingen forbud mot å ha minst to tanker i hodet samtidig. Selv ikke om den politiske avstanden mellom øst og vest er større og forholdet kjøligere enn det har vært på noe tidspunkt siden før 1989.

La oss for eksempel minne hverandre om at selv da den kalde krigen var som kaldest på 1950, -60 og

-70-tallet, var det likevel minnemarkeringer knyttet til krigen og frigjøringen med deltakere både fra norske og russiske myndigheter både 25. oktober og 8./ 9. mai. Ikke bare ved jubileumsmarkeringene, da selvsagt langt «viktigere» representanter var tilstede, men også ved de vanlige årsdagene var om ikke annet de to lands grensekommissærer på plass i hverandres land. Med kransenedleggelser for å minnes de falne på begge sider av grensen. Og Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov kom til Kirkenes under den store 70-årsmarkeringen her nord i oktober ifjor. Selvfølgelig gjorde han det.

Sett fra vår kant av landet vil det være svært uhøflig av Norge å ikke være representert i Moskva på seiersdagen 9. mai i år. I det minste bør Norge sende utenriksministeren. Selv det vil garantert bli oppfattet som en slags demonstrasjon av Norges misnøye med Russlands Ukraina-politikk. I så fall har Norge også oppnådd sin hensikt, uten å utebli helt, og uten at det blir pinlig for Norge. Vi synes uansett at Erna snarest bør omgjøre sitt nei-takk til et ja-takk, og aller helst foretrekker vi at hun reiser selv.

For det vil, slik vi ser det, være utrolig pinlig dersom Norge ikke blir representert i Moskva 9. mai. Like så mye som det ville være kjempeflaut om ikke Finnmark fylke skulle være representert under markeringene i Murmansk og Sør-Varanger kommune ikke skulle stille opp i Nikel. Det er absolutt ikke en hyldningsfest for Putin og Putins politikk som skal skje 9. mai. Det er tvert imot en hyldest til alle de russere OG andre allierte, som ofret livet for Norges, din og min frihet. DE fortjener at vi stiller opp. Det russiske folk fortjener at vi stiller opp. Putin og hans politikk er akkurat i denne situasjonen fullstendig underordnet. Det håper vi inderlig at Norge og statsminister Erna Solberg innser. Slik at 70 årsdagen for slutten på 2. verdenskrig kan bli minnet og markert som seg hør og bør og som de falne, de skadde, deres pårørende og etterkommere fortjener.

Putins politikk kan Norge protestere på alle de andre dagene i 2015, men ikke 9. mai.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no