18. nov
 
Ei besværlig rundkjøring
Som bilister i Sør-Varanger og Finnmark til «hverdags» er ikke rundkjøringer det vi har mest av.

Publisert: 09.jan.2015 15:12
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Likevel har vi gjennom et langt sjåførliv passert endel av dem. Både innenlands og utenlands. I mange år hadde vi her på berget bare ei, på Hesseng, mens vi i et par-tre år nå også har slitt med den nye med arm til Skytterhusfjellet. Vi bruker bevisst uttrykket «slitt med» i denne sammenhengen, for det er akkurat det enhver bilist i Sør-Varanger har gjort akkurat her.

Hvor mange ganger bilen har slitt med IKKE å skli inn mot midtrabatten i denne rundkjøringen på vei ut av byen, har vi ikke tall på. Det skjer daglig, enten veidekket er vinterlig eller sommerlig. Vi takker vår Skaper hver eneste gang for at vi ikke er bussjåfør eller tungtransportsjåfør når dette hinderet i trafikken skal forseres. Det kan ikke være noen fornøyelse akkurat å ha ansvar for drøssevis av passasjerer, eller tung last på et slikt skrånende underlag og i en rimelig knapp svingsituasjon. Heldigvis er det bare et kjørefelt og ikke to i denne rundkjøringa. Doble kjørefelt i lokale rundkjøringer kommer vi neppe til å oppleve her i vår ende av landet.

Å eventuelt skulle holde fartsgrensen i denne rundkjøringen er umulig. Er man ukjent og kommer dit i 50 km/t, er det dømt til å bli vanskelig. Selv med 30 km/t er forseringen slett ikke uproblematisk. Kommer man fra Hesseng og skal til byen er rundkjøringen hakket bedre å forsere på den andre siden, men bare hakket.

Denne rundkjøringen var til overmål enda verre skjev og «innovervendt» da den stod ferdig og ble påstått å være i orden fra Vegvesenets side. Men etter utallige protester og befaring fra Vadsø, ble man nødt for å pøse på med ekstra asfalt i bøtter og spann for å gjøre ferdselen rundt litt tryggere og enklere for bilistene. Hvorfor arbeidet med å utbedre de altfor bratte helningene ikke ble fullført skikkelig, kan man bare undres over. Mer asfalt kan i hvert fall ikke koste så svært mye. Kanskje må det gjøres mer for å få rettet opp dette? Ikke vet vi, men etter vår mening må dette ordnes opp i permanent så fort som overhode mulig. Det er ikke til å tro at ei rundkjøring på en vei klassifisert som E6 overhode får lov til å være i en slik forfatning. Arbeidet som ble gjort med planlegging og beregninger der kan vel ikke akkurat få betegnelsen ingeniørkunst.

Nå har det seg slik at sentral-sør-varanger skal få enda ei rundkjøring. Sannsynligvis i løpet av dette året. Det skal skje ved Førstevann og bedre trafikkforholdene mellom byen, Prestefjellet og den nye handelsparken som bygges på Toppen.

Vi har et innstendig håp om at denne rundkjøringen blir slik en rundkjøring skal være. Ikke en hindring og et daglig irritasjonsmoment, slik som rundkjøringen på langstrekka er.

Og så ser vi frem til at Vegvesenet skal rydde opp i fadesen, slik at vi får skikkelig skikk på alle de tre rundkjøringene vi har i denne kommunen innen dette året er gått.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no