18. nov
 
En gave av dimensjoner
Helleristningene på Gamneset er et fantastisk funn og et fantastisk fortidsminne.

Publisert: 31.aug.2015 06:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Når det for aller første gang i historien avdekkes 7 000 år gamle helleristninger i Varanger overhode, er det en unik gave av dimensjoner langt ut over Sør-Varanger, Varanger og Finnmark sine grenser. Museumsdirektøren i paraplyen Varanger Museum, Frans-Arne Stylegard, karakteriserer funnet som «vårt vikingskip». Det er et bilde som sier det meste om hva dette betyr og kan bety.

I forhold til kunnskapen om hvem som levde her for 7 000 år siden og hvordan de levde, gir disse tegningene i berget ny kunnskap og underbygger gammel kunnskap. Og det er helt klart at når slike helleristninger finnes på Gamneset, kan de også finnes flere steder i denne regionen. Ikke bare i Sør-Varanger. En slik gave må forvaltes med vett og forstand, tas skikkelig vare på, men samtidig være noe som gjøres tilgjengelig for publikum. For lokalbefolkningen likesåvel for turistene. Slik man har klart å gjøre det i Alta. Den lokale turistnæringen i Sør-Varanger har virkelig fått en attraksjon i fanget som de, i samarbeid med de som har ansvar for å bevare fortidsminnene våre, i fellesskap må finne en måte å forvalte. Til beste for den kulturarven dette er og til beste for ei bærekraftig turistnæring i vekst og fremgang.

For å si det rett ut; etter dette må det i hvert fall bli slutt på usikkerheten knyttet til hvor Hurtigruta skal ha sitt endepunkt og snupunkt i fremtiden.

Planene om en oljeterminal på Gamneset og den utbyggingen av infrastruktur dette medfører, vil også gjøre helleristningene lettere tilgjengelig for et besøkende publikum. For vi er ikke i tvil, det må være fullt mulig å både ta skikkelig vare på helleristningene, knytte turistnæring til dette og ikke minst få på plass den planlagte oljeterminalen. Snakk om et ekte kinderegg! Norterminal på sin side har så langt vist en sunn og god holdning til dette. De har kontaktet Riksantikvaren og er tydelige på at de er villige til å finne konstruktive løsninger, ifølge driftsdirektør Odd Arne Haueng under onsdagens kommunestyremøte. Med god vilje og evne til å gjøre nødvendige justeringer i bunn, har vi stor tro på at dette går veien. Både for helleristningene og oljeterminalen.

Her i Sør-Varanger må vi bare gratulere hverandre med hvor heldige vi er som kan få slike gaver i fanget som dette utrolige og spennende funnet er. Samtidig er det ikke så lite ironisk og morsomt at et funn av så store dimensjoner dukker opp nettopp i forbindelse med en storstilt industriutbygging. Uten at Norterminal hadde sett seg ut dette området til oljeterminal, ville sannsynligvis ikke helleristningene blitt funnet. I hvert fall ikke med det første.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no