18. nov
 
En prinsipiell sak
Å avlive feil hest er tydeligvis ikke ensbetydende med erstatningsplikt for myndighetsorganet Mattilsynet.

Publisert: 21.aug.2013 12:41
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Det mener i hvert fall Mattilsynet selv, som har avslått hesteeier Wenche Jensens krav om erstatning for tap av en hest som tilfeldigvis stod på stallen på en gård Mattilsynet måtte aksjonere mot i Ivarsfjord i november ifjor.

I stedet for å avlive stalleierens hoppe, ble Jensens vallak tatt av dage. Mattilsynets folk sjekket tydeligvis ikke om det var ei hoppe eller en vallak de avlivet. De forholdt seg til en telefonisk beskrivelse av hesten fra Jensen, og tok seg ikke noe ekstra tid til å forsikre seg om at dette virkelig var hoppa de var sendt ut for å avlive.

Vi skjønner godt at Wenche Jensen er skuffet over avslaget på kravet om erstatning,- og ikke minst over at Mattilsynet overhode ikke påtar seg noe ansvar for tabben de beviselig har gjort ved å ha avlivet hennes hest. Er det per definisjon slik at Mattilsynet er skyldfri, uansett, i saker som dette? Skal det måtte være slik at en hesteeier, eller annen dyreeier for den del, som har sitt dyr stående på en gård, må kaste alt man har i hendene og umiddelbart komme seg til gården Mattilsynet eventuelt aksjonerer mot, for selv å forsikre seg om at et offentlig organ avliver riktige dyr? Hvem har med andre ord det egentlige ansvaret for å påse at Mattilsynet avliver riktige dyr?

Det er et viktig prinsipielt spørsmål. Selv om det i våre dager, med dagens teknologi slett ikke burde være det. For i tillegg til lett å kunne bestemme kjønn på et dyr, har man også muligheter for å forsikre seg om riktig identitet på hester, for eksempel, gjennom chip-merke ordningen.

Hadde for eksempel en veterinær, som ikke er tilknyttet Mattilsynet, kunnet frasi seg ansvaret på samme måte, om det var den som avlivet feil dyr? Eller hadde veterinæren måttet påta seg hele ansvaret og betalt erstatning?

Hvis myndighetsorganer har mindre ansvar for sine handlinger enn ikke-offentlige organer, er vi på rettssikkerhetsmessige ville veier i dette landet. Derfor blir det ekstra interessant å få landbruks- og matministerens svar på Mattilsynets håndtering av denne spesielle saken. Og om Wenche Jensen får noen som helst slags unnskyldning fra myndighetenes side.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no