18. nov
 
En smartere tidsløsning
La oss slippe dette klokkestillerstyret to ganger i året.

Publisert: 25.okt.2013 11:08
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Erna Solberg leder en regjering som har som mantra å finne de nye og bedre løsningene enn sine forgjengere i regjeringskvartalet. Siden Solberg og co nettopp har satt seg til rette, og det er for sent å gjøre noe denne gangen, setter vi vår lit til at løsningen kommer i 2014:

La oss få slippe dette klokkestillerstyret to ganger i året, til fordel for sommertid året rundt. Sommertid hele året stemmer mye bedre med de naturlige lysforholdene i hele landet.

Her lengst nordøst har vi i tillegg et annet og særdeles vesentlig argument for at Norge må slutte med disse tidsendringene. Gjør vi det ikke, sitter vi hver vinter i ei nordlig tidsklemme som er et hinder i samkvemmet over grensen mellom Norge og Russland.

Allerede ifjor vår bestemte Russland seg for å slutte med vekslingen mellom sommertid og vintertid. Dette betyr at når vi på denne siden av grensen bytter til vintertid på søndag, blir det samtidig tre timer tidsforskjell mellom Kirkenes, Finnmark og Nikel, Murmansk fylke. Når klokka er ni om morgenen her, vil klokka allerede være midt på dagen i vårt nabofylke. Selv med sommertid er tidsforskjellen på to timer ofte en utfordring.

Når et møte fra mandag av begynner klokken ni om morgenen i Nikel, for eksempel, er klokken kun seks om morgenen på norsk side. For å rekke et slikt møte, har man to muligheter. Enten å reise dagen før med overnatting. Det betyr økte kostnader for kommuner og næringsliv. Eller så vil man måtte reise fra Kirkenes klokken fire om morgenen. Det er ikke bare umenneskelig tidlig, det er umulig. Grenseovergangen på Storskog er nemlig ikke åpen, såfremt ikke Staten omgående sørger for døgnåpen grense og påtar seg de merkostnader det i så fall medfører. Det gjør imidlertid ikke sentralmyndigheten i forslaget til statsbudsjett for 2014 i hvert fall.

For å kunne rekke et formiddagsmøte må det legges til langt på dag russisk tid for å kunne være gjennomførbart på en dag for begge parter. Og motsatt vil det være slik at et formiddagsmøte i Kirkenes betyr langt på kveld før man er hjemme igjen i våre nærmeste nabobyer. Vi er ikke i tvil om at den store tidsforskjellen er en negativ hemsko. Og dette rammer den viktige handelen som for eksempel skjer i Kirkenes per idag. Ikke bare på lørdager, men uka igjennom.

Grenseboerbeviset har åpnet for mer handel begge veier. Men tidsforskjellen er en unødig demper i den positive utviklingen. Det synes vi er kjempetrist for befolkningen på begge sider.

Etter allerede en vinter bak oss med denne problematikken friskt i minne, - og en ny foran oss, har vi dessverre tilgode å høre at tretimers forskjellen er en sak norske myndigheter har tenkt å ta tak i. Grenseområdene mellom Norge, Russland og Finland er til overmål et område der man har tre tidssoner å forholde seg til. Hvorfor det må være sånn, kan man saktens undres på. Men som i så mange andre forhold har Norge valgt å følge det sentrale Europa. Sommertid hele året i Norge er det imidlertid mange som har etterlyst. Slik vi ser det, er det uansett enklere å forholde seg til en tidsforskjell på en time, enn en tidsforskjell på tre timer mellom to naboland med felles mål om mer samarbeid.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no