18. nov
 
En stor dag for østfylket
Mandag morgen gikk første spadestikket i jorda for det nye Kirkenes sykehus.

Publisert: 06.mai.2014 14:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:39

Går alt etter planene, er nybygget ferdig om etpar år og kan tas ibruk i løpet av 2017.

Det meste er gjort for at byggingen skal bli så vellykket som mulig. Sykehusansatte overnattet på byggetomta natten før det første spadestikket for å blidgjøre og forberede de underjordiske på hva som skal komme. Her har de fulgt gammel samisk tradisjon. I tillegg var barn fra barnehagen like ved byggeplassen de første til å sette sine gravemaskiner i jorda på byggeplassen. Bare det siste må være nok i massevis til å blidgjøre både dem under jorda og alle oss over jorda i en hyggelig og positiv sammenheng som dette. Gravingen gjorde barnehagebarna også sammen med celebriteter som helseminister Bent Høie og øvrige gjester,- som det seg hør og bør å samle i en slik situasjon. Alt skulle med andre ord nå ligge vel til rette for at byggingen skal kunne gå helt etter boka fra første dag.

At det endelig bygges et nytt sykehus for Øst-Finnmark her i Kirkenes er absolutt ingen selvfølge. Veien frem har vært tornefull og utfordrende, og befolkningen har måttet si sitt. Gang på gang. Derfor er dette en ekstra stor og viktig dag for befolkningen i hele regionen. Ikke bare for Kirkenes og Sør-Varanger. Alle kamper over flere tiår for å beholde et sykehus her øst kan man godt idag si er vunnet. Det er ganske enkelt en enorm trygghet for oss som lever og bor her, - og skal leve og bo her i de kommende tiårene. Så får tiden vise om det nye bygget kommer til å svare til forventningene, eller om det kommer til å bli nye kamper å kjempe. Men akkurat nå er det lov å bare la gleden flomme.

Samtidig er det en trygghet å vite at både det nye bygget og tomta det skal stå på har gode utvidelsesmuligheter, den dagen det eventuelt skulle måtte bli aktuelt å bygge på. Faren for at nysykehuset,- i likhet med det nye terminalbygget på Kirkenes lufthavn,- vil måtte få en snarlig utvidelse ganske raskt etter ferdigstillelsen, er ifølge flere kritiske røster allerede tilstede. Men det er en sak som får hvile i fred akkurat idag.

Positivt er det også at grunnarbeidene skal utføres av et lokalt firma og at mulighetene for flere oppdrag knyttet til byggingen, for flere lokale entreprenører, kan melde seg underveis.

Vi ønsker byggingen av nye Kirkenes sykehus både hell og lykke, og ser frem til at det om ikke så altfor lenge skal avløse gammelsykehuset på Prestøya.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no