17. nov
 
En TV-aksjon som angår oss alle
Ta godt imot bøssebærerne på søndag!

Publisert: 16.okt.2013 13:31
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Verdens største humanitære innsamlingsaksjon, TV-aksjonen i Norge, er viktig hver eneste høst. Ikke bare for de organisasjoner som tildeles aksjonen her hjemme, men minst like mye for alle dem som ute i den store verden av krig, nød, fattigdom, menneskehandel og annen elendighet, får et bedre og verdigere liv takket være denne spesielle innsamlingsaksjonen. En solidaritetshandling vi alle kan være stolte av at Norge bidrar såpass sterkt til. Så er vi også i den heldige situasjonen, de fleste av oss, at vi har anledning til å stå skulder ved skulder i solidaritetens navn for andre enn bare oss selv. Og hver eneste enkelt krone teller og bidrar til å gjøre en reell forskjell.

År om annet er denne landsomfattende dugnaden avsatt til viktige arbeidsoppgaver også kun i vårt eget land. I år, for eksempel, er det forskning og arbeid knyttet til demenssaken, i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen, som er tildelt TV-aksjonen.

Uten å ta for hardt i er dette en sak som angår, vil angå, eller kan komme til å angå absolutt hver og en av oss. Stadig flere rammes av demens og de fleste kjenner, eller vet om noen, som lider av denne sykdommen. Å få ut god informasjon om hva demenssykdom er, hvordan den rammer, hvordan man best mulig kan leve med den og ved siden av den, er en stor og viktig oppgave. Demens har alltid vært der. Altfor ofte i det skjulte og det har dessverre vært forbundet med mye unødig skam. Å få intensivert forskningen for finne ut hvorfor folk rammes av demens, om sykdommen kan forebygges og eventuelt holdes i sjakk, eller aller best helbredes, er også uhyre viktig. Ikke minst fordi levealderen øker og gruppen eldre er og blir større enn noengang før fremover. Dette i seg selv betyr at flere av oss rent statistisk vil bli rammet av demens, i en eller annen form. Dessverre er ikke bare denne typen sykdommer et alderdomsfenomen. Andelen relativt unge mennesker fra 40 og oppover som får demenssykdom øker også. Hvorfor, er et godt spørsmål det trenges mer forskning for å finne ut av.

Vi er mange som har sett demens på nært hold og opplevd sorgen ved å miste en kjær mor eller far to ganger. Først når demensen rammer og så når den kjære går ut av livet. Alle vi har erfart at å ha noen å snakke med, noen som forstår smerten og sorgen når en mamma for eksempel ikke lenger kjenner igjen sine egne barn, og kanskje fremstår med en helt annen personlighet enn før, bidrar til å lette på trykket. At det da finnes fagfolk, pårørendeforeninger og steder å henvende seg for å hente kunnskap og få hjelp, betyr svært mye. Årets TV-aksjon handler om nettopp alt dette. Ta vel imot bøssebærerne, du også!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no