15. nov
 
Endelig film om krigen i nord
Senest i januar i år etterlyste vi, for n´te gang de siste 25 år, at filmbransjen burde få øynene opp for å filmatisere krigen i nord.

Publisert: 24.jun.2014 16:25
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Det er tid for nye krigsdrama om krigen i Norge, skrev vi, enn bare historien om «gutta på skauen», tungtvannsheltene fra Telemark og «Brent jord» om evakueringen av Finnmark fra 1969. Endelig høres det ut til at vi er blitt hørt. Aksen Kirkenes- Litza fra 1941-1944 er utgangspunktet for denne filmen som nå er planlagt.

Manusforfatter Jon Trygve Røyneland er sammen med Harald Rosenløw i stargropa for å lage en filmhistorie som skal gjenfortelle hendelsene på Litza-fronten og evakueringen av Finnmark- og Nord-Troms, melder NRK. Historien om det som ble Hitler-Tysklands største nederlag og begynnelsen på slutten for 2. verdenskrig. Som regissør skal Boreal Productions bruke Nils Gaup. Produksjonsselskapet skal også samarbeide både med et russiske og et tysk produksjonsselskap.

Det er på høy tid at denne historien blir filmatisert, samtidig som det er nok av annet dramatisk stoff å øse av til flere filmer knyttet til krigshandlingene her nord. Det må heller ikke glemmes i gleden over at en viktig del av det som skjedde endelig skal dramatiseres på lerretet. Et krigsdrama knyttet til Litza-fronten vil ha stor betydning for oppfatningen av 2. verdenskrig her til lands. Ikke minst i forhold til de yngre generasjoner som slett ikke kjenner historien overhode. Krigen i nord har vært, og er dessverre fortsatt generelt ett altfor lite kjent i all sin gru i det øvrige Norge. Film som virkemiddel til å fortelle en historie til alle generasjoner, selv 70 år etter, kommer helt sikkert til å endre manges syn på den offisielle krigshistorien i dette landet. Det er vi overbeviste om. Å forstå det som skjedde den gangen og få kunnskap om det, er også svært viktig for å forstå Finnmarks etterkrigshistorie. Både for oss som bor og lever i dette fylket, og i det øvrige land.

For film og dokumentarfolk er det et enormt kildemateriale å øse av når krigen i nord skal beskrives. Selve krigshandlingene er en god start. Så er det å håpe at befolkningens lidelser og opplevelser gjennom fire heftige år i bomberegn, okkupasjon, frigjøring og første etterkrigstid i et nedbrent og rasert fylke kommer på filmlerretet etterhvert. For virkeligheten står i dette tilfellet ikke tilbake for noe av det manusforfattere verken i Norge eller Hollywood, for den del, kan «dikte» selv.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no