6. des
Forhandlingsutvalget, fra venstre :Ivar B. Prestbakmo, SP
Fred Johnsen; SP
Anne Toril Eriksen Balto, SP
Randi Lillegård, AP
Bjarne Rohde, SV
Katrine B. Gregussen, SV
Tommy Berg; SV
Stine Akselsen, AP
Bjørn Inge Mo, AP
Pressefoto/arkiv
 
Endringsfrykt dreper Distrikts-Norge
LESERINNLEGG: Aldri har mulighetene her i nord vært større, og aldri har det fylkeskommunale fokus på utvikling vært mindre, skriver en rekke bedriftsledere i Sør-Varanger i et felles innlegg.

Publisert: 10.nov.2019 14:47
Oppdatert: 10.nov.2019 17:47

Reversering, reversering, reversering. Trumfer alt annet og har blitt et mantra som setter fremtiden til en hel region i spill. Frykt for endringer har blitt fundamentet i den nye regionen.

Oppgaven er å utdanne alle ungdommene våre, vedlikeholde store deler av veinettet, ta vare på tannhelsen og legge til rette for en utvikling som gagner beboerne. Resultatene fylket viser i videregående skole og i standarden på fylkesveiene, forteller ganske så klart at vi trenger å endre adferden.

Sammenslåingen av Troms og Finnmark har ikke endret oppgavene, men styrken som ligger i doblingen av alle fagmiljøene, gir oss en unik mulighet til å heve kvaliteten.

Når vi nå har dratt på brekket og høylytt proklamerer at vi snart skal i revers, da har vi ikke forstått hvordan dette påvirker den kompetansen vi har, og den vi så sårt trenger. Med slike proteksjonistiske holdninger skremmer vi unge mennesker, samtidig som Nord-Norges desidert største utfordring er flere hoder og hender. Konserverende politiske signaler lar seg kort og godt ikke forene med en offensiv og faglig kvalitativ satsing.

Regionreformen og tvangssammenslåingene som er iverksatt, har satt oss i en svært vanskelig situasjon. Å starte slike prosesser med tvang er et så dårlig politisk håndverk at det forståelig nok har gitt mye motstand.

Men når beslutningen er tatt så må mulighetene forme politikken, og ikke kortsiktige og mediaforsterkede strømninger. Vi kan ikke seile videre på sommerdekk i håp om at fremtidige regjeringskonstellasjoner skal berge oss.

Skal vi klare å gjenskape entusiasme og tro på at vi kan forme vår egen framtid, så må vi meisle en annen strategi enn vi nå er i ferd med gjøre. Skal vi stoppe sentralisering og avfolkning, så må vi jobbe for utvikling og vekst. Med den stemningen som nå råder er vi selv i ferd med å frata oss den muligheten. Ansvaret for en forsterket sentralisering ligger derfor i det nye fylkestinget, og her har hver enkelt et ansvar de må være bevisst.

Et unisont ønske om et levende Distrikts-Norge må overskygge de steile frontene, og styre energien mot nye muligheter. Skal det være mulig, må vi få hjelp til å komme opp av grøfta vi nå har sklidd ned i.

Derfor må det nye fylkestinget søke samstemmighet og fremme krav mot storting og regjering om mer makt og flere oppgaver til den nye regionen.

 

Fred Fiskebeck
Fiskebeck Håndverk AS, Kirkenes

Svein Sundquist
Oscar Sundquist AS, Kirkenes

Thor Morten Bråteng
Nordvent AS, Kirkenes

Greger Mannsverk
Kimek AS, Kirkenes

Audun Celius
Tschudi Kirkenes AS

Truls Danielsen
Matek AS, Kirkenes

Geir Torbjørnsen
Barel AS, Kirkenes

Yngve Labahå
Kirkenes Bil AS

Øyvind Sollie
Radius Kirkenes AS

Kjetil Kristensen
Alta Næringsforening

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no