18. nov
 
Et lokalsamfunn å ta vare på
Er det noe sør-varangerfolk er enige om, så er det at dette geografiske området av landet vårt har svært mange kvaliteter.

Publisert: 25.aug.2014 10:48
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

De absolutt fleste av oss som bor her, gjør det frivillig, fordi vi vil bo her, ønsker å bo her og har lyst til å bo her.

Debatten om bolyst må derfor ikke bare forbli et prosjekt lagt i ei skuff etter gjennomføring. For det har vært ganske stille omkring tema bolyst i det offentlige rom i etterkant av Næringshagens prosjekt på tema for etpar små år siden.

Likevel har det vært en underskog av ting som har skjedd, der bolyst, livskvalitet og kjærlighet til lokalsamfunnet må ha vært drivkraften. Nettopp denne sommeren har det foregått ting der ute i by og bygd som vitner om en positivitet til selv å ta affære og private initiativ vi historisk sett ikke har vært så særlig vante med i dette lokalsamfunnet.

For i Kirkenes har vi fått et særdeles aktivt Haganes Vel som har satt sitt preg på byen denne sommeren. Ikke bare ved blomsterveien, men også ved stell av området ved Russemonumentet. I tillegg, også med utspring i Haganes Vel såvidt vi har oppfattet, ei facebookgruppe som kaller seg Trivsel i Kirkenes. Før skolestart tok denne gruppen initiativ til rydde- og pyntedugnad utenfor skolen i Kirkenes. Dette resulterte i at elevene kom til første skoledag denne uka og fant lekeplass og skolegård helt strøken.

I Bjørnevatn har en «ugressgerilja» bokstavelig talt herjet med ugresset og satt det ut av spill. Dette hadde sitt utspring i et ønske fra et lokalt par om å gifte seg i Paviljongen og ballet på seg. Ikke bare til å male og rydde rundt Paviljongen for anledningen, men altså også å gjøre vei i vellinga rundt eldreboliger og andre fellesområder i gruvebyen.

All fokus på hvordan det ser ut rundt oss, både i bysentrum og bygdesentrum, ser altså ut til å ha nådd ut til langt flere enn pensjonistene som begynte sine ryddeaksjoner på byens kirkegård og sentrumsgater for få år siden. Og som har fulgt godt opp hver vår. Pensjonistenes spede start har kanskje vært en sneball som har begynt å rulle? En medvirkende årsak har selvsagt også vært at Sør-Varanger kommune overhode ikke har prioritert «pynt, tant og fjas» verken i Kirkenes eller i Bjørnevatn denne sommeren. De har verken sett seg råd til blomster i gågata eller særlig mange sommervikarer til ugressbekjempelse i fellesområdene.

Dessverre er det slik også i år at mange tilreisende, og ikke minst utflyttere på hjemmebesøk, har vært innom avisen og meddelt hvor trist de synes det ser ut i Kirkenes. Uflidd og uryddig. I motsetning til «i gamle dager», slik de husker det fra gamle Sydvarangers glanstid på 60- og 70-tallet da det var «selskapet» som tok seg av alt sånt i Kirkenes og i Bjørnevatn.

Kanskje ble vi som lokalsamfunn forvent av dette, og aldri helt har kommet over til å tenke på at vi kanskje i fellesskap er de som virkelig må ta ansvar for hvordan byen fremstår?

Dette er en debatt som uansett ikke kan være over med at denne sommeren blir til høst og vinter. For det kommer en ny vår og sommer neste år også. Kommune, gårdeiere, bedrifter og innbyggere; vi har et felles ansvar for hvordan byer og tettsteder i egen kommune ser ut. Det er endel mil å gå ennå før vi estetisk er i mål. I mellomtiden er det all grunn til å takke de som har stått på for forskjønning i sommer. I Bjørnevatn og i Kirkenes. Godt jobba!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no