17. nov
 
Et riktig innspill
Nordområdeutvalget har lagt frem sine råd og overlevert dem til utenriksminister Espen Barth Eide.

Publisert: 16.aug.2013 15:22
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Fri flyt av arbeidskraft fra Russland, døgnåpen grense på Storskog, visumfrihet og en industrisamarbeidssone i nord er, sett nordfra, viktige og riktige innspill til storting og regjering som det er viktig at utenriksministeren ikke putter i en skuff. Det er ministerens oppgave fremover, uansett partifarge etter valget, å sørge for at det politiske fokuset holdes oppe i sentralmakten for at nordområdene endelig blir fulgt opp som det «nasjonale satsningsområdet for fremtiden» man har snakket så mye om i fest- og valgtalene. I det arbeidet vil utvalgets råd være til god hjelp.

Om fire uker skal nasjonen gå til valg. At en ny regjering, og ikke minst den som blir utenriksminister, ikke mister nordområdesatsingen av syne, må både politikere og næringsliv i hele nord bidra til å sørge for. Erfaring har vist hvor viktig det personlige engasjementet en minister har for en sak er for hvordan den blir fulgt opp. Vi har før opplevd å få fokus flyttet fra Barentsregionen. Sånt setter gjerne et møysommelig arbeid langt tilbake, og må ikke skje igjen. Det holder ikke å sette nord på vent, som utelukkende et generasjonsprosjekt med en slags målstrek langt inne i fremtiden. Det er nå toget går og det er nå vi står på startstreken for å forberede oss til målgangen om noen år. Men vi kommer aldri til målet dersom progresjon underveis uteblir.

Derfor er det også overmåte viktig at de fem stortingsrepresentantene vi nå skal velge fra Finnmark, også blir valgt ut ifra sitt engasjement for det utviklingsarbeidet som må bygges hver eneste dag fremover i nord. De må og skal være et bindeledd og en pådriver mellom nord og sentralmakten, og må bruke mye av sin tid på de viktigste oppgavene. Nordområdeutvalgets innstilling er i så måte også et viktig dokument for dem i det daglige arbeidet. Hvis de har et så sterkt ønske om å bidra til å løfte Finnmark og den nordlige landsdelen, som folk som stiller til valg må og skal ha, er det oppgaver nok å ta tak i. Både på kort og på lengre sikt.

Hittil i valgkampen har det dessverre vært svært stille om nordområdepolitikken fra stortingskandidatenes side. Det er også forstemmende at «nasjonens viktigste satsningsområde» heller ikke har hatt fokus overhode i den sentrale valgkampen. Jens, Liv-Signe, Erna, Siv og de andre har alle et stort ansvar for å forankre nordområdesatsingen nasjonalt som nettopp det, og ikke som et distriktspolitisk virkemiddel. Slik dessverre altfor mange i dette landet oppfatter enhver satsing nord for Trondheim, om man spør folk fra Trøndelag og sørover.

Hvor viktig den nasjonale forankring rundt Barentsregionen og nordområdepolitikken er, fikk vi et glitrende eksempel på da Russlands statsminister var på offisielt besøk i Norge. På Kirkenes. Uten at hovedstadspressen og knapt NRK og TV2 brydde seg om det. Det forteller oss at det fortsatt er langt frem.

Utfordringene er mange for de partier/ regjeringskonstellasjoner som skal styre nordområdepolitikken videre, ikke minst nasjonalt. Det store spørsmålet er hvem av regjeringsalternativene som virkelig har viljen og gjennomføringsevnen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no