18. nov
 
Et uklokt nei
Stemningen er uten tvil dårlig mellom «vesten» og Russland på grunn av den pågående konflikten i og om Øst-Ukraina.

Publisert: 19.jan.2015 19:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:46

Norge er blant de nasjoner som gjennom sitt Nato-medlemskap står solidarisk med USA og Europa i stans av alt bilateralt militært samarbeid med Russland også i 2015.

Likevel er det ingen grunn til at Norge skal la seg rive med i ei boble av å ikke se skogen for bare trær. For Norge har allerede mer militært samarbeid med sin store nabo i øst enn de øvrige Nato-land fordi vi har ei 196 km lag felles grense på landjorda og betydelig mye mer på havet. Samarbeidet om kystvakt, grensevakt, søk og redning, samt kontakten med Nordflåten er som før krisen rundt Ukraina. Dessuten har Norge og Russland ei krigshistorie som er tettere flettet sammen enn som så. Ei historie som ble behørig feiret og markert både på norsk og russisk side i fellesskap her nord i oktober ifjor og som det er naturlig å videreføre i året som markerer 70 års jubileet for avslutningen av hele 2. verdenskrig.

Derfor er det svært uklokt av Norge å svare nei når Russland for få uker siden spurte om hjelp til å få hevet fire omkomne krigshelter fra et flyvrak i havet utenfor Berlevåg dette året. Det er ikke mindre uklokt å svare nei til en felles norsk-russisk minneseremoni om Nordflåtens marinesoldater. Begge deler er gode anledninger til å si takk til Russland på en konkret måte for frigjøringen av Øst-Finnmark i 1944. Og ikke minst en flott måte å si takk til de mange russiske soldatene, over 15 000, som mistet livet på norsk jord for at vi skulle bli kvitt den nazistiske okkupasjonsmakten.

Vi trodde ærlig talt at norske myndigheter og den sittende regjering hadde forstått dette da de sendte kong Harald, statsministeren, utenriksministeren og forsvarsministeren til Kirkenes under frigjøringsjubileet i oktober, - der de tok imot Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov. For det var vel strengt tatt i strid med den nedfryste samarbeidslinja til Nato, det også. Men man kunne selvsagt ikke la markeringen av et slikt viktig jubileum bli skadelidende. Det var både viktig og riktig å se forbi Ukraina-krisa. Noe annet hadde vært fullstendig skandaløst og historieløst.

Å ikke engang si ja til å være med på en minnemarkering for den russiske Nordflåtens tapte soldater i krigen, er ikke mindre historieløst i jubileumsåret 2015. At man tydeligvis fortsatt må være fra nord for å skjønne dette, sier mye mer enn ord om hvordan man i sør ikke ser hva krigen i nord egentlig betyr for norsk krigshistorie og for norsk-russisk felleshistorie. Det er usigelig trist.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no