20. nov
 
Fare for ny skoledebatt
Skolestrukturen er en ytterst skjør plante som ved en hver anledning står lagelig til for budsjettkutt.

Publisert: 02.nov.2013 15:46
Oppdatert: 23.okt.2017 11:26

Tunge sparetiltak til tross. Kommuneøkonomien er fortsatt ikke på vei inn i et bedre spor for Sør-Varangers del. Etter tre kvartaler melder rådmann Bente Larssen om utsikter til 15,6 millioner kroner i underskudd når 2013 er over.

«Dette skal spares inn, så både kommunens ansatte og innbyggerne vil merke dette», er budskapet fra Larssen.

Et budskap vi har hørt, - og levd med, - over flere år nå. Og det kommer ikke til å være mindre aktuelt når ytterligere 40 millioner skal og må kuttes i 2014, for at kommuneøkonomien skal kunne nærme seg balanse i årene etterpå. Slik politikerne har vedtatt og bestemt. Fra 2015 vil trykket lette noe, dersom utvidelsen av eiendomsskatten til hele Sør-Varanger gir den uttellingen som forventes. Men dette løser langt fra kommunens økonomiske utfordringer, verken på kort eller lang sikt.

Å nå målet om balanse uten å sette inn nye drastiske tiltak i form av kutt, er dessverre ikke mulig. Det blir heller ikke mulig for det sittende borgerlige regimet av Sp, Høyre og Frp å skissere et spareopplegg de som konstellasjon kan få flertall for. Koalisjonen Hansen/Alstadsæter/Stiansen styrer i realiteten et forretningsministerium. Flertall i kommunestyret har de borgerlige partiene ikke hatt siden tidlig i mai i år, før Venstre brøt ut.

At hele kommunestyret dermed tvinges til et tettere samarbeid for å få til et omforent budsjett for 2014, kan isolert sett være en fordel. Fordi det ansvarliggjør alle partier mye sterkere enn når den ene eller den andre samarbeidsblokken har flertall. På den andre siden kan mangelen på flertall fort ende opp med at vi også denne høsten får en diskusjon om skolestrukturen. Venstre kommer garantert til å ta frem bunken sin av forslag fra ifjor. I Alta har Venstre gjort nettopp dette nå i forbindelse med underskuddet Alta kommune står midt oppe i. Dersom Arbeiderpartiet, som tok initiativet til utredningen om skolestrukturen i forrige runde, lar seg invitere med på denne debatten igjen, er det ikke sikkert at «fredningsvedtaket» fra budsjettmøtet ifjor overlever et nytt budsjettmøte, ett år etter.

Heller ikke i Høyre er det enstemmighet om at dagens skolestruktur er den beste. Skolestruktursaken var en av de sakene Høyre måtte fire i for å få til samarbeidet med Sp, Frp og Venstre. Når tre partier har sterke krefter som vil ha en endring, gjør det skolestrukturen til en ytterst skjør plante som ved enhver anledning står lagelig til for hugg. Særlig sålenge det økonomiske virkelighetsbildet forverres i stedet for å komme inn i en mer positiv utvikling.

For alle som er bekymret for distriktsskolenes fremtid og for skolefremtiden på Sandnes og på Hesseng, for eksempel, kan med andre ord denne høsten bli tøff. I valget mellom pest og kolera er det alltid tapere når omstillingsbehovet er så enormt stort som det nå er blitt i Sør-Varanger. Kommunebudsjettet for 2014 blir en gordisk knute for kommunestyret. Og konsekvensene av budsjettet blir en enorm påkjenning for alle brukere og ansatte innenfor alle kommunale etater og områder. Både i det kommende året og fremover.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no