17. nov
 
Finnmark politidistrikt
Neste uke, 10. juni, er trolig dagen Stortinget bestemmer at Finnmark skal være ett politidistrikt i fremtiden.

Publisert: 05.jun.2015 10:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:51

Da blir landets nye politireform, som endrer politidistriktskartet betydelig, vedtatt.

I forliket om reformen er regjeringspartiene, Venstre og Arbeiderpartiet også blitt enige om at operasjonssentralen i det nye Finnmark politidistrikt skal ligge i Kirkenes.

Reformen innebærer videre at Grensekommissariatet i Kirkenes består. Det vil si at dagens meget velfungerende og tredelte grenseregime overfor Russland, Grensekommissariatet, Grensevakten og politiet fortsetter som før. Det er ikke bare en riktig beslutning. Det er også en meget klok og viktig beslutning. Å kaste på båten noe som har fungert så forbilledlig siden starten, spesielt i den utfordrende politiske situasjonen som hersker mellom Russland og Nato nå, ville vært å skape unødig forstyrrelse i et fra før godt grensesamarbeid.

Vi legger ikke skjul på at vi gjerne skulle sett Øst-Finnmark som et eget politidistrikt fremover også, men så lenge det ikke ble sammenslåing med Troms, så er Finnmark politidistrikt helt sikkert en løsning til å leve godt med, det også.

Aller viktigst er det at det nye stordistriktet settes godt i stand til å løse sine politioppgaver, som på mange måter både er like, men også i mange tilfeller svært så ulike andre politidistrikter. Hva premissene og ressursfordelingen i den nye reformen blir, er ikke klart før det endelige vedtaket kommer. Hvordan Finnmark kommer ut av dette, blir derfor svært spennende å se.

Implisitt i forliket ligger det en antydning om at hovedsetet i det nye politidistriktet kan være Kirkenes. Politikerne ser likevel ut til å holde en åpning for at politiet selv kan bestemme hvor hovedsetet skal være. Selv finnmarksbenkens to blå-blå stortingsrepresentanter sier at lokaliseringen av hovedsetet ikke er vesentlig, all den tid politiet skal være godt representert både i øst og vest. Det er sikkert delte meninger om denne lokaliseringen fylket rundt. Ordføreren i Porsanger, for eksempel, vil ha hovedsetet til Lakselv, altså midt i fylket. Hvor mye lokaliseringskrig det er grunn til å lage om denne saken er et svært godt spørsmål.

For vår del må vi imidlertid understreke at argumentene er mange for nettopp å lokalisere hovedsete og politimester til Kirkenes, slik forliket antyder. Ett viktig argument ligger i at operasjonssentralen skal være her i byen. Videre at Politiets sikkerhetstjeneste har tungt tilhold her, naturlig nok. Men det absolutt viktigste  argumentet er at Schengens yttergrense, og med det grensen til Russland, går i denne enden av politidsitriktet. Den nye politimesteren, uansett hvem det blir, er sammen med grensekommissær og garnisonssjef en viktig del av grenseregimet mellom Norge og Russland. Da er det også naturlig at vedkommende har kontor og tilhold her. Derfor tror og håper vi at det slett ikke blir noen lokaliseringskamp om politimestersetet i det nye Finnmark politidistrikt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no