18. nov
 
Folkeopprør mot svovelutslippene
Hver gang det offentliggjøres et målingstall for utslippene fra svovelpipene i vår russiske naboby, er det den samme runddansen.

Publisert: 06.jun.2014 15:56
Oppdatert: 23.okt.2017 10:40

Tallene slås opp i alle medier. Lokale medier, vel og merke. Forskere uttaler seg, ordfører og andre politikere lokalt og kanskje på fylkesplan, Bellona sentralt blir gjerne spurt, fordi Bellona har vist saken oppmerksomhet flere ganger. Gamle aksjonister fra tiden med «Stopp dødsskyene» må også svare for ørtende gang om sin fortvilelse over at ingenting skjer og i realiteten ikke har skjedd på de over 20 årene Russland har vært Russland og ikke Sovjet.

Innbyggerne i Nikel og Zapoljarnij har krav på skikkelig luftkvalitet, på lik linje med oss som bor på norsk side. Foreløpig er det lite som tyder på at det blir en folkereisning med rensekrav på russisk side. Dessverre. De frykter for å miste levebrødet sitt om de starter en protestaksjon, fortelles det hver gang de blir spurt. Men vi er ikke det minste i tvil om at en norsk-russisk folkereisning nå står igjen som den eneste måten å oppnå resultater og forbedringer på. Den politiske viljen i Oslo er mikroskopisk liten og i Moskva enda mindre. Selv om russiske maksutslippsverdier også brytes, får nikkelkombinatet fortsette å ture frem som det vil uten å sette iverk noen tiltak overhode.

Det norske miljøverndepartementet svarer pliktskyldigst hver gang «at saken skal tas opp på neste møte i den norsk-russiske miljøvernkommisjonen», eller på ett eller annet møte mellom ministre i Oslo eller i Moskva. Men det kommer aldri noe ut av saksbehandlingen. Miljøvernministeren får ingen i tale. Så regnes ikke medier fra Øst-Finnmark og nord for å være spesielt viktige heller når man sitter på et departementskontor i Oslo og skal verne ministre fra å måtte besvare så altfor mange henvendelser.

Det er uhyre sjelden at nikkelforurensningen når hovedstadsavisene eller fjernsynsnyheter som går ut til andre enn oss som bor lengst nord. For folk sør for Troms er ikke Nikel-forurensningen viktig nok. Den rammer så få og er så langt fra Østlandet. Kanskje en folkereisning endrer på det?

Selv ikke utspillet om å anmelde Norilsk Nikel fra ordfører Cecilie Hansen ifjor fikk noen med makt til å åpne ørene. Så hjelper det heller ikke på i sør at forskere som først slår alarm om høyeste verdier på minst sju år, i neste øyeblikk selv demper det hele ned med at «det var jo så kortvarig, bare en times tid, og så kan man holde seg innendørs i Pasvik, så unngår man plager.» Det er så man kan ete gråstein av frustrasjon.

Lokale politikere var på skolebenken tidligere i år for å lære mer fakta om denne forurensningen. Den runden mente vi da som nå at også regjeringsmedlemmene og gjerne miljøopptatte stortingsrepresentanter skulle få. Det er helt essensielt at sittende miljøvernminister selv besøker Nikel. Uten at ansvarlige norske politikere får skikkelig innsyn i hva dette dreier seg om, vil fortsatt ingenting endre seg. Og utslippene av svoveldioksid vil fortsette kun å være en pliktøvelse på møteagendaen som Russland bokstavelig talt kan blåse i. Dersom ikke folket selv gir tydelig beskjed om at dette finner vi oss ikke lenger i.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no