18. nov
 
Frihet under ansvar
Kommunene får hele miljøansvaret selv.

Publisert: 07.okt.2013 16:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Når dette leses er den nye Solberg-regjeringens politiske plattform kjent, ettersom den ble fremlagt som et hele mandag kveld.

Detaljer rundt hvilke politiske standpunkter de to regjeringspartiene vil ta i helt konkrete saker, ligger vanligvis ikke i en slik plattformerklæring, selv om de nok tydelig vil klargjøre, for eksempel, at samferdsel og veibygging blir et av hovedsatsingsområdene. Dette gjør regjeringsplattformen og etterhvert også det endelige statsbudsjettet ekstra spennende for oss her nordøst. Ikke minst på grunn av Frps lovnader til Sør-Varanger i valgkampen. Så her skal vi følge ekstra godt med fremover.

Underveis i regjeringsforhandlingene de siste par ukene har vi likevel fått servert smådrypp av enkeltsaker. Lovfestet rett til sykehjemsplass og et lærerløft, ikke minst i forhold til matematikkfaget, er på smørbrødlista til den påtroppende regjeringen, ifølge partilederne Erna Solberg og Siv Jensen. Vi har også fått vite at det skal overlates til det kommunale selvstyret å bestemme hvorvidt det skal være tillatt å kjøre skuter i en kommune, samt hvor mange og hvor lange skuterløypene skal være. Skuterkjøring til fritidsbruk blir altså ikke lenger en eksklusivitet forbeholdt Nord-Troms og Finnmark, slik dagens Motorferdsellov bestemmer. Og Fylkesmannen vil ikke lenger ha rett til å si stopp, med hjemmel i lovverket, når en kommune vil opprette eller forlenge ei lokal skuterløype.

I den forbindelse er det all grunn til å oppfordre alle kommuner, ikke minst finnmarkskommunene, til ikke å gå av skaftet i forhold til denne nye selvbestemmelsesretten. Den må forvaltes med fornuft, ikke med fullstendige frislepp. Å forvalte friheten og selvbestemmelsen under ansvar er helt nødvendig og absolutt ingen umulig oppgave. Snarere tvert imot. For det vil heretter være kommunenes fulle og hele ansvar å sørge for at miljøhensynet også blir godt ivaretatt. Å få bestemme selv, fritar med andre ord ikke fra miljøansvaret. Det forsterker miljøansvaret i den forstand at det da ikke lenger vil være noen overordnet instans å skylde på, dersom man ikke gjør forvalterjobben godt nok.

Det er ingen hemmelighet at mange finnmarkskommuner imøteser med glede å få dette forvalteransvaret selv. Å styrke lokaldemokratiet er uten tvil viktig. I økonomisk trange tider der budsjettkutt er hverdagen i stedet for utbygging av tjenester kan det derfor friste å imøtekomme absolutt alle skuterønsker som et plaster på det trange pengesåret. At det er en lønnsom politisk investering på sikt har vi imidlertid ikke spesielt god tro på.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no