18. nov
 
Friluftsliv og sikkerhet
All grunn til å ta tak i ukultur på skuter.

Publisert: 13.mar.2013 15:24
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

Akkurat nå er vi inne i friluftselskernes høysesong her. Det er ei fantastisk tid med god grunn til å glede seg over det beste vinteren kan by på. Varmende sol, hvite vidder, fantastisk ski- og skuterføre, isfiske, hyggelige timer ved bålet. I hvert fall mellom snebygene.

Sneskuteren har forlengst overtatt skienes posisjon som den absolutte eneren av fremkomstmidler finnmarkingene setter sin lit til når de skal til fjells, til fjellhytta eller til sitt yndlingsfiskevann i perioden fra november og frem til 5. mai. Men skuterlivets gleder stiller også krav til alle dem som drar ut i vinternaturen. Fjellvett og skutervett er det alltid viktig å minne hverandre om. Også for de stadig nye generasjoner.

Like sikkert som årstiden kommer nemlig advarslene om nettopp den ukulturen som dessverre fortsatt råder blant endel ungdom som liker å leke seg med sneskuteren. Dumdristigheter som overhode ikke har med skutervett å gjøre, også i alkoholpåvirket tilstand, forekommer i stadig større grad. Nå er dette også fastslått gjennom en avhandling om «ungdom, risiko og sneskuterkjøring» ved Universitetet i Tromsø, fremlagt i en disputas nylig, ifølge nrk.nordnytt. Grete Mehus har intervjuet jenter og gutter om deres forhold til skuter og skutervett.

Den beste måten å bli kvitt uvettig kjøring og kjøring i alkoholpåvirket tilstand, er selvsagt at politiet intensiverer sine kontroller der folk og ungdom ferdes på skuter. Både i og ikke minst utenfor løypene. Det er også viktig å gjøre dette til et tema det snakkes om. Både hjemme rundt middagsbordet, i vennegjengen, på skolen og i det offentlige rom. Foreldre, ungdom og andre unge voksne er forbilder for barn. Glemmer man at man er akkurat det, lærer stadig nye generasjoner de farlige unotene som kan koste liv i fjellet, langs veien, i løypene eller i bakkeskråninger utenfor løypenettet. Sneskuteren er ikke et leketøy, slik det kan se ut til at mange unge, men også endel voksne tror. Det er en farlig holdning. Å teste grenser på skuter, hører hjemme under kontrollerte forhold på crossbaner. Ikke i og utenfor det ordinære skuterløypenettet.

Når man snakker om skutervett kommer man ikke utenom å ta hensyn til at været kan skifte på et øyeblikk. Dette er ett av de viktigste sikkerhetstiltakene man kan ta før man legger i vei på tur. Og like så mye som det er påbudt med hjelm for å kjøre skuter, samt å ha redningsvest ombord i båt på sjøen, er det på tide at det blir påbudt også å ha med redningsduk på skutertur. Vi har hatt tilstrekkelig med ulykker og nestenulykker, ikke minst her i Finnmark i de senere år, som tydelig viser behovet for akkurat dette. Disse små, lette og folierte «enmannsteltene» som innpakket ikke er stort større enn ei middels stor lommebok, kan redde liv i en uværssituasjon. De er både vindtette og har folie som sørger for at man holder varmen. En redningsduk til hver i et turfølge får lett plass under skutersetet. Etter vår mening er en redningsduk like viktig på sneskuteren som både redningsvest og redningsflåte ombord i båt. I tillegg bør ingen finnmarking dra på skutertur uten en sammenleggbar spade og en stor sjokoladeplate, eller annen niste under setet.

Vi ønsker alle en god tursesong!

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no