18. nov
Foto: Yngve Grønvik
 
Frode Berg-saken - en komplett katastrofe
LEDER: Det største ansvaret hviler på norske myndigheter. Det er helt utrolig at E-tjenesten i det hele tatt skal ha tatt en så stor risiko, mener Sør-Varanger Avis.

Publisert: 23.apr.2018 19:36
Oppdatert: 23.apr.2018 19:42

Søndag kveld kom bekreftelsen på det flere gradvis har begynt å mistenke etter de siste måneders utvikling, eller mangel på sådan, i saken rundt tidligere grenseinspektør Frode Berg. Han erkjenner nå også offentlig at han har har handlet på vegne av norsk etterretningstjeneste. Ikke bare på turen til Moskva i desember, men også flere ganger tidligere etter at han pensjonerte seg som grenseinspektør.

Norske myndigheter erkjenner naturligvis like lite som de hele tida har gjort i denne saken. Fortsatt er svaret at UD behandler Berg som en «konsulær sak» på lik linje med alle andre nordmenn som havner i fengsel i utlandet. Vi må fortsatt ta forbeholdet om at Frode Berg snakker sant, eller i hvert fall har forstått rett da han har gått ut ifra at mannen som ifølge Dagbladet kaller seg «Jørgen», faktisk jobbet for E-tjenesten.

Men det er vanskelig å tenke seg hva slags morbid spøk det i så fall skulle vært, hvis en mann med østlandsdialekt som kjenner Bergs kontakt i E-tjenesten i Kirkenes, skulle regissert et sånt spill på vegne av seg selv eller ikke-statlige aktører. vi må derfor, slik saken nå er opplyst, gå ut ifra at Frode Berg ble tatt som en brikke i en norsk etterretningsoperasjon. Og hvilken komplett katastrofe av en operasjon!

Det er naivt å tro at dette er det eneste tilfellet av norsk e-virksomhet i Russland. Vi spionerer på dem via Vardø-radaren, menneskelig kontakt og samarbeid med andre NATO-land. Og Russland har naturligvis agenter og informanter både i Sør-Varanger og ellers i landet. Sånn er spillet. Men det er ytterst sjelden noen blir tatt - og denne saken har utspilt seg på nærmest verst tenkelige vis.

Berg framholder selv at han ikke har forstått det store bildet i saken, og har følt seg presset til å utføre tjenester for å være en god nordmann. Det er fortsatt mange grunner til at han fortjener stor sympati, og fortsatt støtte her lokalt. Imidlertid må han også ta konsekvensen av sine valg. Etter en lang karriere på russergrensa må han ha forstått at en virksomhet som kurer av penger og instruksjoner innebar en stor risiko. I beste fall har han opptrådt grenseløst naivt i saken - og latt seg bruke i et kynisk spill.

Det største ansvaret hviler imidlertid på norske myndigheter. Det er helt utrolig at E-tjenesten i det hele tatt skal ha tatt en så stor risiko. Og sterkt kritikkverdig at de har rekruttert fra et miljø som representerer det stikk motsatte av spionvirksomhet; nemlig folk til folk-samarbeidet i nord. Vi frykter at også dette tar skade av denne fadesen.

Vi krever nå at regjeringen viser tydelig at de vil jobbe for en politisk løsning for å få Berg hjem. Og ikke minst bidra til at han ikke blir dømt for en tøddel mer enn det han faktisk har gjort. Den eneste akseptable unnskyldningen for at de fortsatt skal kunne sitte stille i båten, er om de faktisk kan gå ut og dementere at Berg jobbet for Norge.

Men håpet om at alt dette bare er en vond drøm, svinner hen dag for dag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no