18. nov
 
Fylkesråd har mistet tillit
Grete Ernø Johansen er fratatt myndighet av eget parti.

Publisert: 11.sep.2014 18:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:42

Fylkesråden for samferdsel i Finnmark, Grete Ernø Johansen, ble i ei pressemelding fra partileder Ingalill Olsen i Finnmark Arbeiderparti tirsdag, fratatt betydelig myndighet i forhold til oppgaven som fylkesråd:

«Finnmark Arbeiderparti viser til diskusjon angående Finnmark fylkeskommunes prioriteringer i forhold til de midlene som regjeringa har avsatt til kompensasjon for innføring av arbeidsgiveravgift i Finnmark. Prosessen har vært uheldig og ikke demokratisk forankret. Finnmark Arbeiderparti ønsker å unngå en lignende situasjon, og vil sørge for at våre heltidspolitikere har brede prosesser før innspill til fordeling av midler går til departementet. Prosessen som omfatter midlene for 2016 og 2017 ledes av fylkesvaraordfører og nestleder i kultur og samferdselsutvalget, Bente Haug.» Skriver Ingalill Olsen til samtlige medier i fylket.

Det Olsen med dette sier, er at partiet har mistet tilliten til fylkesråden i forhold til fordeling av sentrale midler knyttet til kompensasjon for bortfall av arbeidsgiveravgift, og lar fylkesvaraordfører og nestleder i samferdselsstyret gjøre Ernø Johansens lederjobb når penger for de kommende to år skal fordeles. Grete Ernø Johansen blir både vingeklippet og fratatt myndighet. Om hun kan fortsette å inneha jobben som fylkesråd for samferdsel etter dette, er et viktig spørsmål som ikke minst Ernø Johansen selv må ta stilling til. For Fylkestinget vil utvilsomt stille seg det samme spørsmålet ved første anledning; har fylkesråden tillit nok blant tingets medlemmer for å kunne bli sittende?

Hva er det så Grete Ernø Johansen har gjort som er så galt? Jo hun har foretatt sine egne prioriteringer og spilt dem inn til regjeringen for hvilke veiprosjekter i Finnmark som skal få av ekstramidlene som er satt av som kompensasjon for tapt arbeidsgiveravgift. At vest-fylket er sterkt prioritert, spesielt Hammerfest-regionen, som er fylkesrådens hjemmebane, er for såvidt ikke galt i seg selv, dersom dette hadde skjedd som følge av en bred fylkespolitisk prosess som endte opp med ei prioriteringsliste man var omforent om. Problemet er at den prosessen har manglet. Prioriteringslisten fra Ernø Johansen var ikke «demokratisk forankret», som Ingalill Olsen sier det. Og det er selvsagt svært alvorlig. Og slett ikke kun fordi fylkestingspolitikerne er rykende uenige i de prioriteringene fylkesråden har gjort.

Her øst er selvsagt skuffelsen enorm over at veien gjennom Pasvikdalen, for eksempel, ikke er tilgodesett med ei eneste krone. Men det er ikke dette som er blitt problemet for Fylkestinget i etterkant av at kompensasjonsfordelingen ble kjent. Det store problemet er hvordan fylkesråden har håndtert saken.

Slik vi ser det, kan ikke Fylkestinget ta lett på å ha blitt ført bak lyset. Finnmark Arbeiderparti prøver med sin vingeklipping av fylkesråden å sukre pillen og forsøke å redde stumpene av tillit til henne. Om Fylkestinget vil godta at dette er «straff» nok, blir spennende å se. For saken er uansett ikke over før Fylkestinget har fått sagt sitt.

 

 

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no