7. des
Skolemat: Staal Nilsen, Frp, mener kommunen vil tjene på å tilby elevene gratis skolefrokost. Foto: Håvard Skogly Mækælæ
 
Gratis skolemat i Sør-Varanger
Barn føler matpakke-skam. Det mener Staal Nilsen (Frp). Han ønsker at Sør-Varanger skal bli en foregangskommune når det gjelder å innføre gratis skolmat.

Publisert: 18.mai.2019 14:03
Oppdatert: 18.mai.2019 14:13

En ny studie viser at den tradisjonelle norske matpakken skaper økte forskjeller i det flerkulturelle Norge. Kjendiskokk Tom Victor Gausdal er opprørt, og vil ha gratis måltider på skolen.

Matpakken stigmatiserer

Matpakken synliggjør hvor du kommer fra, både økonomisk og etnisk. Den kan være fryktelig stigmatiserende for enkelte elever som helst ikke vil skille seg ut, sier forsker Silje Elisabeth Skuland. Hun sier også at uansett etnisk bakgrunn er det den tradisjonelle norske matpakken som gjelder i Norge.

Skolefrokost gir god start

De fleste barn ønsker å passe inn blant klassekameratene også når det gjelder mat, og vil helst ha lik skolemat som de andre i klassen. Jeg har tidligere gått ut med ønske om et varmt felles måltid på skolen, men skal moderere meg til en gratis god skolefrokost. Dette for at alle elevene skal få en lik start på dagen. En travel start på dagen hjemme kan gå på bekostning av en god og solid frokost, fordi man skal nå skole, arbeid og kanskje barnehage.

Reduserer mobbing

Terskelen for å bli mobbet er lav ved mange skoler. Vi kan fjerne en grunn til mobbing ved å servere en felles god og variert skolefrokost. Kanskje kan vi også oppnå en roligere morgen i heimen, da foreldre vet at om de får for dårlig tid en morra, er frokosten berga på skolen.

Ingen mas om penger med på skolen, fordi maten er gratis. Dagens rasling med penger kan det bli mindre av, eller kanskje helt slutt med.

Vil gi økonomisk gevinst

Nu gjenstår det et arbeide for å kostnadsberegne denne gratis matserveringa. Kommunen må ta regninga i første omgang. Men jeg er overbevist om at den positive effekten den enkelte eleven får av denne matserveringa, selv om den er vanskelig å prissette, på sikt langt overstiger utgiftene.

La Sør-Varanger kommune bli en foregangskommune ved å innføre gratis og sunn skolemat.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no