17. nov
 
Gull av gråstein
Ni gasellebedrifter i Sør-Varanger til inspirasjon.

Publisert: 14.nov.2013 18:18
Oppdatert: 23.okt.2017 11:27

Gjennom historien er det nok mange som har skullet ønske at de kunne gjøre gull av gråstein. Kong Midas gjorde ifølge eventyret akkurat det, men det går som det må gå når alt man tar i blir til gull; det blir lite spiselig igjen.

For årets Gaselle-bedrift i Finnmark, Svein Hallonen AS, har eventyret fått en langt lykkeligere slutt. For den bedriften er gråberget, altså overskuddsmasse av malmproduksjonen til Sydvaranger Gruve i Bjørnevatn, blitt til smør på maten og mye mer. Bedriften har tidoblet sin omsetningen på fire år med å knuse gråberg og selge det videre både i Norge og til Russland.

At det er mulig å selge gråstein og gjøre stor butikk av det, fordi skikkelig stein egner seg godt som underlag for gassrør ute på russisk sokkel, for eksempel, er som et eventyr i seg selv. Vi som har levd i sør-varanger-samfunnet en stund husker nemlig godt all problematikken rundt nettopp gråberget til gamle Sydvaranger. Ikke bare har vi lange fjellkjeder av det rundt gruveområdet. I sin tid lå det også i veien for å gjøre drivverdige malmårer tilgjengelige. At man ikke fjernet det ulønnsomme gråberget etterhvert, var ett av flere mareritt som til slutt endte med at den gamle gruveæraen var over i 1996. Hadde noen kunnet forutse nedgangen at gråberget ville bli til gull og levebrød et par tiår etterpå, er det ikke sikkert noen av oss ville trodd på et sånt «eventyr». Desto mer moro at Svein Hallonen AS har inntatt gaselletoppen i Finnmark på grunn av akkurat dette.

Baksiden av medaljen, steintransporten fra Bjørnevatn og støyen knyttet til utskipningen fra Kirkenes havn, skal vi la ligge i denne omgangen. Men at «butikken» går så bra som «beste finnmarksgaselle» er et bevis på, lover godt for bedring også på disse problemområdene i de kommende årene. At steinsalget er lønnsomt og stabilt over tid, har hele tiden vært en del av forutsetningen for å få transportveien til havna over på jernbanen, blant annet. Fortsetter en stabilt positiv utvikling, ser vi frem til at også dette kommer på plass.

Steinknuserbedriften er toppbedriften i årets kåring i Dagens Næringsliv, men er slett ikke den eneste gasellen i Sør-Varanger. Blant 63 gasellebedrifter i fylket har Sør-Varanger ni. Med to blant de ti beste. Det er det all grunn til å være stolt av. Å vise bare positiv vekst og utvikling, samt minst å doble omsetningen over en periode på minst fire år, betyr solid innsats og uhyre godt arbeid. Det gir grunn til optimisme på vegne av det lokale næringslivet som et hele, men det bør også være en god inspirasjon for alle som driver virksomhet i Sør-Varanger.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no