18. nov
8. mars: Her fra markeringen av Kvinnedagen på Samfundshuset i 2011.
Foto: Yngve Grønvik
 
I dag er det vanskelig å markere 8. mars uten å sende en vennlig tanke til «Me too»- aktivistene
DEBATT: 8. MARS: En viktig markering av kvinner – også for norske soroptimister.Vi i Kirkenes soroptimistklubb representerer en global stemme for kvinner.

Publisert: 08.mar.2018 12:11
Oppdatert: 08.mar.2018 13:05

Årlig markering av kvinners rettigheter kan vi følge mer enn 100 år tilbake i tid. Men etter det internasjonale kvinneåret 1975, vedtok FN et par år senere å gjøre dagen til en av sine merkedager. En viktig –og riktig- beslutning.

Vi finner likestilling mellom kjønnene som et av FN’s viktige bærekraftmål:

«Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling».

Begge kjønn skal ha like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. Kvinners tilgang til utdanning, helsetjenester, arbeid og juridiske rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land.

Soroptimist International er et verdensomspennede kvinnenettverk. 80.000 yrkeskvinner er det i vår organisasjon. I Norge ca. 1800 medlemmer fordelt på 62 klubber.

Som en organisasjon uten kobling til religion og politikk, arbeider vi sammen for å nå målene.

Her hjemme jobber vi med opplysning omkring menneskehandel gjennom teateroppsetningen «Valgt det», som har vært vist utallige ganger, ikke minst på videregående skoler. For å skape bevissthet om et tema de færreste aner omfanget av.

Vi har et norsk utdanningsfond som bidrar til kvinner og jenters utdanning i mange land. Med status som rådgivende organisasjon i FN følges arbeidet der tett. Vi er en høringsinstans for norske myndigheter i kvinnespørsmål.

Lokalt har vi mange prosjekt, blant annet gjennom mentorarbeid for å få utenlandske kvinner ut i arbeidslivet.

Gjennom et nordisk samarbeid har vi etablert SNLA: Soroptimist Nordic Leadership Academy, hvor unge, nordiske kvinner deltar i et lederutviklingsprogram.

I dag er det vanskelig å markere 8. mars uten å sende en vennlig tanke til «Me too»- aktivistene. Skuespiller-aktivister i finkjoler. Som har bidratt til at ofre for uønsket seksuell oppmerksomhet våger å stå fram.

Dette forteller noe om at feminisme i dag handler om det samme som før – men med en ny dimensjon der det unevnelig vanskelige får plass. Grensesprengende grensesetting?

La oss som mennesker, kvinner og feminister markere 8. Mars 2018 som en dag med fokus på kvinner og jenters rettigheter. Som vi soroptimister arbeider for hver eneste dag: Vi står opp for kvinner.

Kirkenes Soroptimistklubb markerer kvinnedagen ved Krigsmødremonumentet på torget i Kirkenes i forkant av klubbmøtet tirsdag 13.mars kl. 18.45 med blomsternedleggelse og diktlesing.

Ann Kristin R. Arnljot
På vegne av Kirkenes  soroptimistklubb

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Karin Danielsen, Karin Johnsen, Linn Sotkajærvi, Ann Kristin Røsok Arnljot, Soroptimistforening.
Arkivfoto

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no