17. nov
 
Ikke kultur for bonusfester
Sydvaranger Gruve har levert sitt årsregnskap for 2013 og har bokført et underskudd på 10 millioner kroner.

Publisert: 05.apr.2014 16:36
Oppdatert: 23.okt.2017 10:38

En resultatforbedring på nesten 50 millioner kroner, sammenlignet med minusen på 67 millioner i 2011.

Resultatforbedringen, som også fortsetter i 2014, har styret i Northern Iron, Sydvarangers eierselskap, bestemt er så godt jobbet at det kvalifiserer til en gedigen bonus på tilsammen nærmere seks millioner kroner for gruveselskapets sekspersoners ledersjikt. Styreleder Peter R. Bilbe sier at bonusene også har vært viktige for å beholde nødvendig personell i en utfordrende tid.

Det er ingen hemmelighet at gruvevirksomheten i Bjørnevatn og i Kirkenes hele veien siden starten har ført til mange kulturkollisjoner mellom gruvefolk som er gode på gruvedrift i Australia og gruvefolk som er gode på gruvedrift under arktiske forhold, som her i Sør-Varanger. Bonusfesten som styret ønsker å tilgodese toppsjefene med for 2013, er også en kulturkollisjon av dimensjoner. Det er ikke finnmarkskultur å operere med denne typen bonuser. Det er knapt norsk kultur. Selv om dette uvesenet dessverre har pågått også i norske storselskaper, særlig i statseide storselskaper, i flere år allerede. Reaksjonene er mange og sterke blant folk flest i Norge mot å innføre en bonusukultur i norske selskaper. Sør-Varanger er selvsagt ikke noe unntak. Og særlig når en bedrift som Sydvaranger, som driver på eiernes penger, og har gjort det siden starten, byr opp til bonusfest kun for de få som en takk for god jobb. Samtidig som innsparinger, kutt, outsourcing av primæroppgaver og færre egne ansatte er bildet av virksomheten sett fra golvet. Og samtidig som store miljøutfordringer til lokalsamfunnet for å sikre fremtidig drift, som Sydvaranger selv sier det, er bildet av virksomheten sett fra lokalsamfunnet.

Sydvaranger Gruve har uten tvil tålmodige eiere, som har gått med på den ene kapitalutvidelsen etter den andre, i håp om at overskuddet en gang i en rimelig nær fremtid skal begynne å gi dem noe igjen for investeringene sine. At eierne går med på en slik bonusfest nå, må bety at de er vel vante med at det er sånn det foregår i næringslivet. Om de samtidig ser overskuddet komme rimelig kjapt, er et godt spørsmål.

Det styret i Northern Iron, - og ikke minst de utenlandske eierne av Sydvaranger Gruve ikke ser, er hva en bonusfest som dette betyr for selskapets og eiernes omdømme i et samfunn som Sør-Varanger. Her sliter gruveselskapet ganske mye fra før i forhold til utslipp i Bøkfjorden og bruk av kjemikalier i produksjonsprosessen. Tidsperspektivet for gruvevirksomheten her er også et ømtålig punkt. Bonusene sukrer ikke akkurat de sure pillene.

Det er håp om at styret, etter å ha fått tenkt igjennom de lokale reaksjoner, skjønner at bonus til de få og ikke til alle for godt utført jobb, ikke er noe smart trekk for fremtiden. Styreleder Bilbe uttalte til Sør-Varanger Avis torsdag at det er usannsynlig at dette blir gjentatt i fremtiden.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no